Usporena brzina liječenja
11

Doktori u Evropi nezadovoljni uslovima rada, zbog nedostatka kadra trpe i pacijenti

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Doktori širom Evrope kažu da je njihovo zdravlje i zdravlje pacijenata ugroženo zbog loših radnih uslova. Mnogi od njih primaju sve više pacijenata na dnevnom nivou otkad su njihove kolege otišle u penziju.

Doktor Jean-Marcel Mourgues, potpredsjednik Francuskog medicinskog udruženja, rekao je za Euronews da manjak doktora dovodi do nekvalitetnije usluge za pacijente.

Više od svakog desetog stanovnika u Francuskoj i Portugalu nema liječnika opće prakse, što usporava brzinu liječenja i primorava pacijente da traže druge specijaliste.

Ista situacija je i u Španiji. Dr. Gabriel del Pozo Sosa, generalni sekretar Konfederacije španskih medicinskih sindikata, rekao je da se kvaliteta njege pogoršala.

"To nije zato što ne želimo da brinemo o našim pacijentima. To je zato što imamo u prosjeku osam minuta da provedemo sa njima, a vidimo ih i do osamdeset dnevno. Na kraju, ne spavamo dovoljno da bismo mogli da radimo kako treba", rekao je.

Zabilježen je i porast bolovanja među ljekarima zbog prezaposlenosti.

Svaka država članica EU ima svoje specifične zahtjeve za obuku budućih ljekara, kao i fiksne plate.

Svi doktori koje je intervjuisao Euronews iznijeli su ista zapažanja i kazali da su nadolazeće generacije obeshrabrene d studiraju medicine zbog niskih plata.

U Portugalu su liječnici opće prakse stupili u štrajk početkom septembra 2023. godine, jer su u odnosu na druge zemlje EU njihove plate izrazito niske.

"Specijalista koji radi četrdeset sati sedmično zarađuje oko 1.800 eura neto mjesečno. Nemoguće je iznajmiti dvosobnu kuću za manje od 1.200 eura...", rekao je dr. Jorge Roque Cunha, iz Nezavisnog sindikata portugalskih ljekara.

Iako je ova plata iznad prosječne plate, Cunha je rekao da je stambena kriza u Portugalu smanjila kvalitet života.

Sarada Das, generalna sekretarka Stalnog komiteta evropskih doktora, rekla je da je neophodno planirati radnu znagu u zdravstvenom sektoru.

Prema njenom mišljenju, neprihvatljivo je da se ljekarima uvodi prekovremeni kako bi se nadoknadio manjak kadra.

Za obuku liječnika opće prakse potrebno je skoro deset godina, a za obuku specijalista još duže.

U izvještaju Svjetske zdracstvene organizacije (WHO), objavljenom 14. septembra 2023. godine, upozorava se da su ovi problemi sa radnom snagom u zdravstvenom sektoru tempirana bomba koja otkucava i da bi se situacija mogla pogoršati ako se ne preduzmu hitne mjere.