SAD
0

Doktor koji je obavljao abortuse ubijen u crkvi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Doktor iz Wichite u Kanzasu, čija je klinika bila specijalizirana za pobačaje u posljednjim mjesecima trudnoće, ubijen je neposredno pred misu u jednoj luteranskoj crkvi u Wichiti, objavili su u ponedjeljak američki dnevni listovi.

Klinika doktora Georgea Tillera bila je jedna od samo tri u cijeloj zemlji gdje su se obavljali pobačaji ove vrste – javlja dnevnik Christian Science Monitor.

Policija tvrdi da je uhapsila osobu za koju se sumnja da je ubica.

Zbog njegove liječničke prakse Tilleru već više od dvadeset godina prijete ekstremni protivnici pobačaja, a kritiziraju ga brojne vjerske organizacije i udruženja građana koja se bore za to da pobačaj ponovo bude zabranjen.

U Sjedinjenim Državama pobačaj je legaliziran 1973. godine.

George Tiller je 1993. bio ranjen u atentatu, a 1985. je izvršen bombaški napad na njegovu kliniku. Već godinama je zbog toga imao stalnu pratnju tjelohranitelja.

Kako piše dnevnik iz Bostona, ubistvo Georgea Tillera prvo je ove vrste u više od deset godina. U Buffalu, u saveznoj državi Njujork, 1998. također je ubijen jedan doktor koji je obavljao pobačaje.

Predsjednik Barack Obama izrazio je svoje ogorčenje zbog ubistva izjavom u kojoj se kaže da "Amerikance dijele duboke razlike kada je u pitanju pobačaj, ali one neće biti prevladane odvratnim djelima poput ovog zločina".