{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Dokazi o zabranjenom oružju u Iraku bili su nepouzdani"

F
27.7.2010. u 20:58
0
7
"Dokazi o zabranjenom oružju u Iraku bili su nepouzdani"
0
"Dokazi o zabranjenom oružju u Iraku bili su nepouzdani"
Foto: Press Assoc.
Bivši šef inspektorata Ujedinjenih nacija za naoružanje Hans Blix izjavio je u utorak, u okviru britanske istrage o ratu u Iraku, da je više sedmica prije početka invazije na Irak 2003. godine, upozorio Washington i London da su dokazi o postojanju nedozvoljenog oružja u ovoj zemlji nepouzdani.
"Smatram da su i u Londonu i u Washingtonu trebali shvatiti da su njihovi izvori nepouzdani, rekao je Blix tokom današnjeg svjedočenja, ističući da je u februaru 2003. godine upozorio britanskog premijera Tonyja Blaira i američku državnu tajnicu Condoleezu Rice da tadašnji irački predsjednik Saddam Hussein možda ne posjeduje oružje za masovno uništenje", javio je AP.

Blix, koji je predvodio tim UN-a koji je tragao za oružjem za masovno uništenje u Iraku, rekao je kako je činjenica da njegova grupa takvo oružje nije pronašla trebalo da navede Washington i London da preispitaju informacije koje su posjedovali.

On je više puta i ranije ukazivao na to da inspektori nisu imali dovoljno vremena da procjene da li u Iraku nedozvoljeno oružje zaista postoji.

U okviru istrage o invaziji na Irak, koju je prošle godine pokrenula britanska vlada, svjedočilo je u sličnom kontekstu više istaknutih zvaničnika i pokrenuta su ozbiljna pitanja o odluci bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha i britanskog premijera Blaira da napadnu Irak.

SAD i Velika Britanija su invaziju na ovu zemlju opravdavale navodima da je tadašnji irački predsjednik Saddam Hussein posjedovao hemijsko, biološko i nuklearno oružje, ali nakon rata takvo oružje nikada nije pronađeno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: