Hans Blix
0

"Dokazi o zabranjenom oružju u Iraku bili su nepouzdani"

FENA
Foto: Press Assoc.
Foto: Press Assoc.
Bivši šef inspektorata Ujedinjenih nacija za naoružanje Hans Blix izjavio je u utorak, u okviru britanske istrage o ratu u Iraku, da je više sedmica prije početka invazije na Irak 2003. godine, upozorio Washington i London da su dokazi o postojanju nedozvoljenog oružja u ovoj zemlji nepouzdani.

"Smatram da su i u Londonu i u Washingtonu trebali shvatiti da su njihovi izvori nepouzdani, rekao je Blix tokom današnjeg svjedočenja, ističući da je u februaru 2003. godine upozorio britanskog premijera Tonyja Blaira i američku državnu tajnicu Condoleezu Rice da tadašnji irački predsjednik Saddam Hussein možda ne posjeduje oružje za masovno uništenje", javio je AP.

Blix, koji je predvodio tim UN-a koji je tragao za oružjem za masovno uništenje u Iraku, rekao je kako je činjenica da njegova grupa takvo oružje nije pronašla trebalo da navede Washington i London da preispitaju informacije koje su posjedovali.

On je više puta i ranije ukazivao na to da inspektori nisu imali dovoljno vremena da procjene da li u Iraku nedozvoljeno oružje zaista postoji.

U okviru istrage o invaziji na Irak, koju je prošle godine pokrenula britanska vlada, svjedočilo je u sličnom kontekstu više istaknutih zvaničnika i pokrenuta su ozbiljna pitanja o odluci bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha i britanskog premijera Blaira da napadnu Irak.

SAD i Velika Britanija su invaziju na ovu zemlju opravdavale navodima da je tadašnji irački predsjednik Saddam Hussein posjedovao hemijsko, biološko i nuklearno oružje, ali nakon rata takvo oružje nikada nije pronađeno.