Svijet
0

Objavljivanje dokumenata o ratu u Iraku dovodi vojnike u opasnost

SRNA
Britansko Ministarstvo odbrane osudilo je danas objavljivanje tajnih američkih vojnih dokumenata o ratu u Iraku na sajtu "Wikileaks", navodeći da to dovodi vojnike u opasnost.

"Osuđujemo svako neovlašteno objavljivanje povjerljivog materijala. To može da ugrozi živote engleskih vojnika i da oteža i učini opasnijim svako angažovanje vojnika bilo gdje u svijetu", saopćeno je iz Ministarstva odbrane Velike Britanije.

U saopćenju se dodaje da bi bilo neprihvatljivo špekulisati o detaljima tajnih dokumenata bez dalje istrage.

"Nema mjesta zlostavljanju pritvorenika i mi istražujemo svaku optužbu upućenu na račun naših vojnika", navodi se u saopštenju i dodaje da je zaštita civila uvijek u centru aktivnosti britanskih snaga i da je svaki civilni gubitak stvar za duboko žaljenje, te da se svi takvi incidenti uzimaju veoma ozbiljno.

Web-stranica "Wikileaks" objavio je jučer oko 400.000 dokumenata o teškim i surovim okolnostima rata u Iraku, uključujući mučenje iračkih civila u periodu od 2004. do početka 2010. godine.

Oko 46.000 britanskih vojnika učestvovalo je u invaziji na Irak u martu 2003. godine i to je drugi po veličini kontingent nakon SAD. Britanska misija na jugu Iraka okončana je u julu prošle godine.