Kontroverzni događaj
53

Dok se u BiH "lome koplja" oko Bleiburga: Austrijski parlament traži zabranu ove komemoracije

B. R.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Austrijski parlament usvojio je rezoluciju kojom od izvršne vlasti traži da ispita mogućnosti zabrane održavanja Bleiburške komemoracije. Protiv rezolucije je glasala samo desničarska Slobodarska stranka.
"Parlament se danas jasno odredio protiv ultranacionalističko-fašističke komemoracije vezane za historijsko kontroverzni tzv. Bleiburški masakr na Loibaškom polju nedaleko od Bleiburga, odnosno na austrijskom teritoriju" ojbavljeno je 9. jula na internet stranici austrijskog parlamenta, piše Jutarnji list.

Za rezoluciju glasale su Narodnjačka stranka, Socijaldemokrati, Zeleni i Liberali. Protiv je bila samo Slobodarska stranka (FPÖ).

"Traži se od Savezne vlade, posebno ministra unutrašnjih poslova da, imajući u vidu pretpostavke Povelje temeljnih prava EU, Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda kao i sve druge ustavnopravne pretpostavke, ispitaju sve mogućnosti poduzimanja pravnih mjera na državnoj, bilateralnoj i evropskoj razini kako bi se spriječilo održavanje ultranacionalističko-fašističke komemoracije na Loibaškom polju kod Bleibruga, odnosno na austrijskom teritoriju od 2021.", navedeno je u rezoluciji.

Osim toga, od nadležnih u pokrajini Koruška se traži da prikupke relevantne informacije u cilju procjene transakcija vezanih za kupovinu zemljišta od strane udruženja Počasni bleiburški vod (PBV).

Socijaldemokrati, Zeleni i Liberali žestoko zagovaraju zabranu ove manifestacije koju su nazvali fašističkom. Vladajuća Narodna stranka u Asutriji je blaža u svojim stavovima smatrajući da učesnici komemoracije dolaze zbog sjećanja na bližnje.

"Međutim, moramo tražiti jasno distanciranje. Ovim zahtjevom iskazali smo jasno opredjeljenje da u Austriji nećemo tolerisati nikakva fašistička obilježavanja", poručio je predstavnik Narodne stranke.

Predsjednik Počasnog bleiburškog voda i istkanuti hrvatski političar Vladimir Šeks se nada da će komemoracija biti dopuštena. Između ostalog, naveo je da komemoracija nije veličanje režima NDH i da su "u tom smislu polučili ogromne rezultate".

Nije izostala ni reakcija Zlatka Hasanbegovića, političara izrazito desničarskih stavova. Prema njegovim riječima, žali zbog takve odluke i očekuje od hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da utječe na vlasti u Austriji u cilju da se rezolucija ne provede u djelo.

Podsjećamo, u sarajevskoj katedrali je 16. maja održana misa za žrtve na Bleiburgu. Misa je izazvala brojne reakcije javnosti. Na dan mise, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine održani su protesti onih koji su joj se protivili.

Pet dana kasnije, 20. maja Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine je usvojio Rezoluciju o poštivanju žrtava fašističkih režima koju su predložili Naša stranka i Nezavisni blok. Za ovu rezoluciju nisu glasali Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), koji su demonstrativno napustili sjednicu.

Zatim je 1. juna Narodna skupština RS-a odbacila Rezoluciju smatrajući da se njome "prekrajaju historijske činjenice".