Pojačavaju se tenzije
0

Dok se sprema za invaziju, Izrael šalje prijetnje Hezbolahu: Uđite u rat i napravit ćete grešku života

V. K.
Pripadnik izraelske vojske (Foto: EPA-EFE)
Pripadnik izraelske vojske (Foto: EPA-EFE)
Premijer Izraela Benjamin Netanyahu sastao se se predstavnicima vojske na sjeveru zemlje u blizini granice s Libanom gdje je osmotrio situaciju i stanje trupa.

Osim što vrši svakodnevne napade na Gazu te priprema kopnenu invaziju, Izrael u posljednjih nekoliko dana sve češće razmjenjuje vatru sa pripadnicima libanske organizacije Hezbolah.

Ovakav razvoj događaja zabrinuo je mnoge koji smatraju kako je vrlo vjerovatno da će se Liban umiješati u sukob čime bi Bliski istok bio uključen u veći regionalni rat sa mnogo većim posljedicama.

Tim povodom, Netanyahu je na sjeveru države održao govor vojnicima, a priliku je iskoristio i da uputi prijetnje Hezbolahu.

"Ako Hezbolah odluči da uđe u rat, čeznut će za Drugim libanskim ratom. Tu će napraviti grešku svog života. Udarit ćemo ga snagom koju ne može ni da zamisli, a značaj tog napada za Liban bit će razoran", rekao je Netanyahu.

Također, premijer Izraela imao je poruku i za sve vojnike.

"Znam da ste izgubili prijatelje i to je veoma teška stvar. Međutim, mi smo u borbi našeg života, borbi za naš dom. To nije pretjerivanje. To je rat. Ili ćeš ubiti ili ćeš biti ubijen. Njih treba ubiti", poručio je.

Kako je ranije naglašeno iz izraelske vojske, Izrael ne planira odustati od kopnene invazije na Gazu te se i dalje vrše pripreme za to. Desetine hiljada vojnika već je raspoređeno u blizini Gaze, a glasnogovornik vojske je izjavio kako je pitanje dana kada će invazija zvanično i početi.

U međuvremenu, pored priprema za invaziju na Gazu i razmjene vatre sa Hezbolahom na sjeveru, Izrael je izvršio i napade u Siriji, tačnije Alepu i Damasku.