Mlada Afganistanka na putu oporavka
7

Dok je bila djevojčica muž joj odsjekao nos i ostavio je da umre

Klix.ba
Naslovnica Timea iz 2010.
Naslovnica Timea iz 2010.
Fotografija Aeashe Mohammadzai, Afganistanke s odsječenim nosom, na naslovnici magazina Time, šokirala je svijet 2010. godine i obznanila s kakvim strahotama se suočavaju žene u Afganistanu.

Zbog toga što je pokušala pobjeći iz prisilnog i nasilnog braka Aesha je postala žrtva okrutnog talibanskog režima, u 12. godini su joj odsječeni nos i uši.

Danas, dvije godine otkako je fotografija objavljena i četiri godine od dolaska u Sjedinjene Američke Države, Aesha se suočava sa novim izazovom da bolna iskustva ostavi iza sebe i počne novi život.

Godine 2011. je dobila politički azil nakon što je godinu prije došla u SAD kako bi se podvrgnula rekonstrukciji odsječenih dijelova tijela.

Kada je stigla, nije znala ni riječi engleskog i bila je nepismena. Dvije godine nakon toga, Aeshi je rekonstruktivnim zahvatima u nos ugrađena proteza, a dobila je i mogućnost da se obrazuje, nešto što joj je u njenoj zemlji bilo zabranjeno.

Međutim, psihičke ožiljke nije tako lako zaliječiti. Osobe bliske njoj kažu da se teško nosi sa događajima iz prošlosti. Upravo zbog emocionalne nestabilnosti je njena plastična operacija morala nekoliko puta biti odgađana.

Aeashe Mohammadzai
Aeashe Mohammadzai
Kada je Aesha imala 12 godina njen otac je odlučio da je uda za jednog talibanskog vojnika kako bi otplatio dug. Predali su je kao kakav predmet porodici koja ju je zlostavljala i tjerala da spava u štali sa životinjama.

Pokušala je pobjeći, ali bezuspješno. Uhvatili su je, a muž joj je za kaznu odsjekao nos i uši.

"Kada su mi odsjekli nos i uši, onesvijestila sam se. Usred noći sam se probudila gušeći se u krvi", kazala je za CNN.

Ostavili su je da umre u planinama, ali ona je uspjela dopuzati do kuće svog djeda. Nakon tog događaja, njen otac ju je odveo u američku zdravstvenu ustanovu gdje su je ljekari liječili 10 sedmica. Godine 2010. prebačena je u SAD, gdje ju je primila jedna američka porodica.

Međutim, duboki psihički ožiljci teško zacjeljuju. Ipak, Aesha se uz pomoć dobrih ljudi polako transformira u novu osobu.