Želi otići iz Afganistana
3

Djevojčica koju je muževa porodica mučila strahuje za svoj život

Klix.ba
Cijeli svijet je prošle godine ostao osupnut potresnom životnom pričom afganistanske djevojčice Sahar Gul, koja je bila primorana udati se u 13. godini.

Njen suprug, pripadnik afganistanske vojske, silovao ju je, a u mučenjima su mu se pridružili i članovi njegove porodice pošto Sahar nije mogla odmah zatrudnjeti. Mjesecima su je držali zatvorenu u podrumu, čupali joj nokte i palili joj kožu, a naposljetku su je htjeli prisiliti na prostituciju zato što nije ispunila svoju bračnu obavezu.

Sahar Gul je ispričala svoju priču novinarima CNN-a. "Rekli su mi da idem u podrum, jer im dolaze gosti, a zatim su došli za mnom i zavezali mi ruke i stopala. Tukli su me i branili mi da jedem. Na stopala su mi stavljali elektroškove. Mislila sam da ću umrijeti. Nakon toga sam bila dan i noć bez svijesti", ispričala je Sahar.

Njen plač su čule komšije i pozvale policiju, koja je spasila djevojčicu i privela trojicu njenih mučitelja. Proteklog vikenda, Gul se tresla dok je stajala u sudnici i slušala izricanje presude. Svi su dobili po 10 godina zatvora. Svi, osim njenog muža, koji je u bijegu.

"Deset godina nije dovoljno. Trebali su dobiti po 50 godina", kazala je Gul novinarima CNN-a, koji su je posjetili u sigurnoj kući u Afganistanu.

"Nadam se da će u zatvoru biti kažnjeni i da će sve ono što su oni meni radili osjetiti na svojoj koži", kazala je Gul koja je postala međunarodni simbol borbe za prava žena u Afganistanu.

Postavlja se pitanje da li je, nakon više od deset godina otkako su zapadne snage okupirale Afganistan, učinjen značajan pomak ka poboljšanju ženskih prava. Ako i jeste, šta će se desiti kada SAD 2014. godine povuku svoje snage.

Za vrijeme vladavine talibana od 1996. do 2001. godine, žene se nisu mogle obrazovati, liječiti, imati posao ili se baviti politikom. Izlazak iz kuće bio im je dozvoljen samo u pratnji muškaraca, a i tada su svoja tijela morale prekrivati burkama.

"Neposluh" je kažnjavan javnim batinanjem. Od tada su udruženja za ljudska prava napravila značajan pomak, što je rezultiralo ukidanjem zabrane školovanja za djevojčice.

Prema podacima Human Rights Watcha danas više od dva miliona djevojčica ide u školu. Pismenost među djevojčicama od 12 do 16 godina je povećana, a širom Afganistana je smanjena stopa smrtnosti među novorođenčadima. Žene su ponovno zauzele svoja stara radna mjesta liječnica, pravnica i policijskih službenica. No, priča o ubistvima iz časti još uvijek ima.

Prema podacima UN-a Zakon o sprečavanju nasilja nad ženama se provodi samo u 10 od 34 provincije u zemlji. Za samo jednu godinu zabilježeno je 2.299 slučajeva nasilja nad ženama.

Gul kaže da se mora svaki dan suočavati sa svojim traumama. Najgore od svega je što je još uvijek udata za svog mučitelja zbog čega smatra da nije sigurna u Afganistanu.

"Vlada radi sve na tome kako bi ga našla i kaznila, ali ako on mene nađe prije, vrlo vjerovatno je da će me ubiti. Zbog toga, želim otići odavde i studirati za liječnicu ili tužiteljicu kako bih ja mogla kažnjavati takve ljude", zaključuje Gul.