Kontinent bez kormila
0

Dok Evropa tone njeni lideri se odmaraju

FENA
Evropljani su oduvijek cijenili svoje duge ljetne odmore, a to važi i za njihove lidere, iako neki analitičari smatraju da je kontinent ovim ostavljen bez kormila u trenutku kada mu je potrebno odlučno djelovanje.

Dok evropska ekonomija tetura na ivici ponora, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ljetuje na mediteranskoj obali, a premijer Francuske odmara se u Toskani, prenosi AP.

Britanski ministar finansija George Osbourne je u Kaliforniji, a svih 15 članova irskog kabineta napustilo je prezaduženi Dublin, iako ministar finansija prima pozive u svom domu u Limericku, tako da je Evropska unija manje - više pod ključem.

"Činjenica da su evropske vlade pobjegle na godišnje odmore usred krize šalje jako loš signal tržištima", rekao je David Marsh, autor knjige "Euo: Politika nove globalne valute" i dodao da "ovakav potez loše utiče na reputaciju Evrope u trenutku kada situacija zahtijeva hitno rješenje".

Oni vladini zvaničnici do kojih je moguće doprijeti kažu da sve to nema značaja. Nije bitno što su se javila pitanja o održivosti dugova Italije i Španije, velikih konomija koje bi bilo teže spasiti u odnosu na zemlje eurozone koje su već primile finansijsku pomoć: Grčku, Irsku i Portugal.

U eri mobilnih telefona i prenosnih računara, evropski lideri mogu da obavljaju poslove s bilo kog mjesta što vjerovatno uključuje i ivice bazena. Mantra koju evropski portparoli ponavljaju je "stalni kontakt", u izjavama koje zvuče poput: "Moj šef je u stalnom kontaktu s ostalim liderima Evrope, iako su objavljene slike na kojima on vozi bicikl ili planinari."

Upitana da li je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso na odmoru, njegova glasnogovornica Carolina Kotova savjesno je izbjegla da spomene riječ "odmor" i odgovorila da "predsjednik obavlja svoje dužnosti i u stalnom je kontaktu s vše lidera, uvijek je dostupan i u osnovi on radi, mada ne u Bruxellesu".

Ipak, nisu svi čelnici podlegli iskušenju. Španski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero prekinuo je odmor i proveo veći dio prošle sedmice u Madridu. Ministrica finansija te zemlje Elena Salgado otkazala je odmor da bi se izborila s krizom.

Talijanski zakonodavci skratili su odmore, mada to samo znači da će se u kabinete vratiti 12. umjesto 6. septembra.