Sjeverna i Južna Koreja
0

Dogovoren novi susret porodica razdvojenih ratom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Službe Crvenog krsta u Sjevernoj i Južnoj Koreji dogovorile su u petak novi susret porodica razdvojenih Korejskim ratom, poslije pauze od više od godinu dana.

Susreti porodica mogli bi pomoći u smirivanju tenzija između Sjeverne i Južne Koreje poslije potapanja južnokorejskog ratnog broda u martu kada je poginulo 46 članova posade.

Međunarodna zajednica je poslije istrage za napad optužila Sjevernu Koreju, ali je Pyongyang to demantovao.

"Sastanak članova porodica koji žive u dvije zemlje bit će održan od 30. oktobra do 5. novembra u Sjevernoj Koreji", izjavio je portparol Ministarstva za ujedinjenje Li Jong Yo, prenosi AP.

Dvije Koreje su se dogovorile i o novoj rundi pregovora Crvenog krsta kako bi se razmotrile mogućnosti da se susreti održavaju redovno i druga pitanja, saopćilo je ministarstvo.

Korejski rat od 1950. do 1953. godine razdvojio je milione porodica. Sukob je završen primirjem, ali mir nikada nije sklopljen.

Dvije zemlje su stoga tehnički govoreći, još u ratu, a između njihovih građana nema telefonske, elektronske ili poštanske komunikacije.

Poslije historijskog samita dvije Koreje 2000. godine, oko 20.000 porodica dobilo je priliku za kratak direktan sastanak ili susret preko videolinka.