Mesić u Berlinu
0

"Dodik nastavlja Miloševićevu politiku"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić sastao se u srijedu prilikom oproštajne posjete Berlinu s njemačkim predsjednikom Horstom Koehlerom. Razgovarali su o bilateralnim pitanjima, posebno vezanim za privredu, te o stanju u regiji, posebno u Bosni i Hercegovini.

"Razgovarali smo o tome kako Evropa može pomoći da se u regiji riješe neke neuralgične točke. Evropa mora visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini omogućiti da iz politike eliminira one koji ne priznaju i koji razbijaju BiH jer to smeta stabilizaciji čitave regije, to jest europskom usmjerenju naše regije", rekao je Mesić.

Dodao je kako je Koehlera upoznao sa svojim stajalištem glede političkog vodstva Republike srpske.

"Ono što radi Milorad Dodik, to je nastavak politike koju je vodio Slobodan Milošević, ali sada na drugi način. Ta politika se više ne vodi tenkovima, topovima i Srebrenicom, nego se vodi nepriznavanjem i razbijanjem BiH, a rezultat može biti isti", zaključio je hrvatski predsjednik.

Ustvrdio je kako se i pitanje sporazuma između Hrvatske i Bosne i Hercegovine o međusobnom izručivanju pravomoćno osuđenih osoba mora riješiti. "Mislim da do tog sporazuma mora doći jer svatko onaj ko je pravomoćno osuđen mora snositi i posljedice", rekao je Mesić.

Nakon sastanka s njemačkim predsjednikom Mesić se zadržao u razgovoru s gradonačelnikom Berlina i premijerom istoimene savezne pokrajine Klausom Wowereitom. Zatim se s domaćinom prošetao kroz Brandenburška vrata.

Nakon toga hrvatski je predsjednik otputovao u Potsdam, gdje se sastao s premijerom savezne pokrajine Brandenburga Matthiasom Platzekom, s kojim je obišao i spomen-područje "Cecilienhof", gdje je 1945. održana Potsdamska konferencija.