{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mesić sa Schwartz-Schilingom razgovarao o BiH i regiji

F
13.2.2010. u 18:40
0
14
Mesić sa Schwartz-Schilingom razgovarao o BiH i regiji
0
Mesić sa Schwartz-Schilingom razgovarao o BiH i regiji
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić razgovarao je u subotu u Berlinu s bivšim visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Christijanom Schwartz-Schilingom o stanju u regiji, s posebnim naglaskom na Bosnu i Hercegovinu.
Iz izvora bliskom predsjedniku doznaje se da je Schwartz-Schiling izrazio zadovoljstvo što će Mesić, kojemu 18. februara ističe predsjednički mandat, ostati aktivan u politici, i što će nastaviti surađivati, javila je Hina.

Predsjednik Mesić ranije je na Sveučilištu Humboldt gostovao na godišnjoj skupštini Društva za jugoistočnu Evropu, gdje je održao govor o svom životu i političkoj karijeri.

Predsjednik društva Gernot Erler istaknuo je kako treba učiniti sve da 2010. bude uspješna za Hrvatsku i da se dovrše pristupni pregovori s EU-om.

- Ako nam to pođe za rukom, onda će put Hrvatske u neovisnost i u EU biti povezan s vašim imenom", poručio je Erler hrvatskom predsjedniku na odlasku.

Švedska ambasadorica u Njemačkoj Ruth Evelyn Jacoby, koja je također prisustvovala skupštini rekla je da je Hrvatska na putu da postane 28. članica Unije. Podsjetila je da je švedsko predsjedništvo EU-a pokušalo posredovati u hrvatsko-slovenskom graničnom sporu kako bi se ubrzalo približavanje regije Uniji.

- Nacionalni interesi ne mogu biti iznad interesa EU-a i to vrijedi za ovu regiju, istaknula je Jacoby.

Čelnici društva upozorili su kako su u regiji ponovno izišli na vidjelo problemi za koje se mislilo da pripadaju prošlosti i kao primjere naveli hrvatsko-slovenski spor, spor u vezi imena između Makedonije i Grčke, stanje u BiH, te pokušaj Srbije da se status Kosova ponovno nametne kao politička tema.

Društvo je na godišnjoj skupštini uručilo nagrade hrvatskoj profesorici povijesti Mirjani Gross i Richardu Schwartzu, švedskom novinaru i suprugu hrvatske spisateljice Slavenke Drakulić.

Društvo za jugoistočnu Evropu osnovano je 1952. godine i jedno je od najznačajnijih njemačkih organizacija za istraživanje i političko savjetovanje u jugoistočnoj Evropi. Ta privatna i neprofitna organizacija ima 800 članova, uglednih naučnika, političara, poslovnih ljudi i predstavnika medija.

Predsjednik Mesić završit će jednodnevni posjet Berlinu, ujedno i svoje posljednje vanjskpolitičko putovanje na dužnosti, obilaskom Novoga muzeja, poznatom po tome što čuva poprsje egipatske kraljice Nefertiti, te će biti na koncertu Berlinske filharmonije.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: