EU
0

Do daljnjeg zabranjeno unošenje tečnosti u avione

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Flaše s dobrim vinima, bočice parfema, pa čak i sveta vodica bit će i narednih godina na listi zabranjenih predmeta koje putnici u zemljama EU mogu sa sobom unijeti u putnički dio aviona, jer tehnologija kojom bi se otkrivale eksplozivne supstance u tečnosti još nije usavršena.
  • Pokazalo se da slabo napredujemo na usavršavanju opreme za otkrivanje eksplozivnih supstanci u tečnosti, navodi se u dokumentu koji će biti u petak predstavljen evropskim ministrima za saobraćaj na sastanku u Luxembourgu.

Do slične konstatacije došli su prošlog mjeseca i američki stručnjaci.

Na 78 američkih aerodroma postavljeno je 875 ultramodernih skenera koji posjeduju sisteme za analizu tečnosti ili gela. Međutim, suviše često, smatraju stručnjaci, alarm se oglašava kada kroz mašinu prođe potpuno bezopasna tečnost.

Ono čemu teže stručnjaci je mašina iz "snova" koja bi analizirala tečnost koja ne bi morala da se vadi iz torbe. Neke firme već rade na tome, ali im je potrebno barem još tri do četiri godine.

Iako veoma nepopularne među putnicima na aerodromima, pomenute drakonske mjere uvedene 2006. nijedna evropska zemlja za sada ne namjerava da ukine, prenosi u četvrtak Beta.