Provjeravali ima li konjetine
14

DNK svinjetine pronađena u halal kobasicama u Engleskoj

Klix.ba
Svinjska DNK je pronađena u pilećim kobasicama koje imaju halal certifikat u Engleskoj, i to najmanje u jednoj osnovnoj školi, saopćili su zvaničnici u Westminsteru.

Sporne namirnice su odmah uklonjene iz svih školskih jelovnika, a nabavka mesa u školama je obustavljena dok problem ne bude riješen.

Problem je izašao na vidjelo nakon što su vlasti u Westminsteru odlučile uraditi testove kako bi se provjerilo ima li u mesu konjetine.

Testiranje je uključivalo analizu prisutnosti DNK iz govedine, janjetine, svinjetine, piletine, puretine, kozijeg i konjskog mesa. Svi testovi su bili negativni na konjsku DNK. Međutim, pokazalo se da u pilećim kobasicama sa halal certifikatom ima svinjetine.

Inače, halal kobasice su izbor u 15 osnovnih škola, dva vrtića, jednoj specijalnoj školi, a tražio ih je i jedan učenik koji inače konzumira samo halal meso, prenose britanski mediji.

Lokalne vlasti su najavile da će pokrenuti istragu kako bi se utvrdilo kako je došlo do toga da se svinjetina nađe u halal proizvodima.