Svijet
9

Djevojka koja regrutuje za IDIL: Ko je Aqsa Mahmood?

Klix.ba
U novembru 2013. godine devetnaestogodišnja Aqsa Mahmood zagrlila je svog oca Muzaffara i rekla mu: "Neka Bog bude tvoj čuvar". On tada nije ni slutio da njegova kćerka napušta škotski Glasgow, piše CNN.

Četiri dana poslije ona je nazvala roditelje i rekla im da je iz Turske ušla u Siriju kako bi se pridružila IDIL-u.

Od tada, Aqsa Mahmood je itekako prisutna na društvenim mrežama. Ona je zadužena za širenje ideologije IDIL-a i pozivanje mladih ljudi da se pridruže borbi protiv Zapada, navodi CNN.

Ova djevojka na društvenim mrežama postavlja fotografije na kojima je prikazana kako drži automatsko oružje. Također, ona postavlja različite video sadržaje na kojima se vide egzekucije koje provode militanti IDIL-a.

Policijski istražitelji u Velikoj Britaniji sumnjaju da je upravo Aqsa Mahmood vrbovala tri tinejdžerke koje su nedavno napustile ovu zemlju i pridružile se IDIL-u.

Ona je ranije pozivala djevojke da "sakupe snage i napuste svoje porodice te da se pridruže velikoj džihadističkoj porodici".

Oglasila se i porodica ove djevojke čiji su članovi bili zgroženi njenim ponašanjem.

"Ti si sramota za svoju porodicu i narod Škotske. Tvoji postupci su perverzni i ne predstavljaju islam. Preklinjemo te, ako nas još uvijek voliš, prekini to što radiš", poručili su.