Saffiyah Khan
782

Djevojka bosansko-pakistanskog porijekla postala simbol engleskog otpora mržnji

Klix.ba
Fotografija djevojke koja se smije u lice članu antiislamske organizacije English Defence League (EDL) za vrijeme protesta u Birminghamu postala je simbol otpora krajnjoj desnici u Velikoj Britaniji. Njeno ime je Saffiyah Khan, rođena je u Engleskoj, a porijeklo je veže za Bosnu i Hercegovinu i Pakistan.

Kako pišu gotovo svi britanski mediji, fotografija koja je kreirana za vrijeme demonstracija EDL-a koje su održane u subotu postala je pravo malo viralno čudo. Saffiyah stoji s lijeve strane i smije se u lice članu EDL-a Ianu Crosslandu, a policajac stoji u sredini sprečavajući da dođe do fizičkog kontakta.

Kontekst fotografije je također poznat. Djevojka bosansko-pakistanskog porijekla stala je u odbranu žene koja je nosila hidžab, a koja je grupu desničara nazvala sasvim prigodno – rasistima. EDL-ovci su je potom okružili, a Saffiyah je intervenisala umjesto policije.

"Žena je bila poprilično sitna. Kada sam shvatila da policija ne čini ništa odlučila sam se umiješati", rekla je Saffiyah dodajući da je muškarac na fotografiji bio izuzetno ljut, piše The Guardian.

Govoreći za Radio Novi Zeland, djevojka je rekla kako je zbog fotografije kontaktiraju ljudi koji su dirnuti i čije se kćerke osjećaju nadahnuto zbog njenog nesebičnog djela.

Fotografiju je načinila i podijelila preko Twittera Joe Giddens, reporterka Press Associationa.

"Ko ovdje ima pravu moć? Prava Brummy (engleski sleng za Birmingham) s lijeve strane ili EDL-ovac koji je migrirao preko dana u grad i propustio da se prilagodi?", napisala je Jess Phillips, članica gradske skupštine.

Protesti EDL-a okupili su stotinjak desničara, a događaj je naišao na osudu mnogih lokalnih partija koje su poručile da EDL nije dobrodošao u njihov grad. Za vrijeme okupljanja uhapšene su dvije osobe.