Svijet
1

Djevojčica prisiljena da izvrši samoubilački napad moli Karzaija da joj nađe novi dom

Klix.ba
Desetogodišnja Afganistanka koja tvrdi da ju je brat pokušao iskoristiti za izvođenje samoubilačkog napada, zamolila je predsjednika Hamida Karzaija da joj pronađe novi dom.

U intervjuu djevojčica Spozhmai je kazala kako se plaši vratiti kući i svojoj porodici jer će opet tražiti od nje da se "digne u vazduh" s eksplozivnim prslukom.

Spozhmai je uhapšena u ponedjeljak jer je otkriveno da nosi prsluk s eksplozivom na policijskom punktu u Khan Nishin distriktu. Trenutno se nalazi u zaštićenom pritvoru u Lashkar Gahu.

"Ako se vratim tamo, uradit će mi ponovo isto i tjerati da nosim samoubilački prsluk. Ne želim da se vratim tamo. Bog me nije stvorio da budem samoubilačka bombašica. Molim predsjednika da me smjesti na dobro mjesto", rekla je Spozhmai.

Afganistanska policija i dalje traži njenog brata koji je prema izvještajima talibanski komandir za kojeg se pretpostavlja da je pobjegao sa samoubilačkim prslukom. Lokalni talibani negirali su bilo kakvu povezanost s ovim slučajem.

Glasnogovornik guvernera Helmand provincije, odakle je djevojčica, kazao jek ako je otac djevojčice uhapšen i da ozbiljno rade na istraživanju ovog slučaja.