Svijet
19

Djevojčica iz Alepa Bana Alabed pisala Theresi May uz molbu da pomogne mladima iz Sirije

Klix.ba
Bana Alabed (Foto: Twitter)
Bana Alabed (Foto: Twitter)
Sedmogodišnja Bana Alabed, čiji je Twitter profil bio glas mnogih koji žive u istočnom dijelu Alepa, u Siriji, pisala je britanskoj premijerki Theresi May uz molbu da pomogne djeci iz Sirije i pošalje im hranu i lijekove.

"Draga Theresa May, ovo pismo pišem uz pomoć svoje majke. Molim vas, pomozite narodu Sirije. Možete li im poslati lijekove, ljekare, vodu i mlijeko?

Jeste li vidjeli djecu koja su slaba i umiru od gladi? Ja jesam. Živjeli bi kada bi im neko dao hranu, ali niko ne brine o njima. Veoma sam tužna. Obećajte mi da ćete im poslati hranu i lijekove, molim vas. Nemojte ih zaboraviti.

S ljubavlju, Theresi May", piše u rukom pisanom pismu koje je Bana podijelila na Twitteru.

Bana je evakuirana iz istočnog Alepa u decembru 2016. godine, a sada sa svojom porodicom živi u Turskoj.

Ovo nije prvi put da sedmogodišnja Bana piše svjetskim liderima. Prošle sedmice pisala je predsjedniku Sirije Basharu al-Assadu i predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

"Moje ime je Bana Alabed. Iz Sirije sam. Prestanite nas bombardovati, spasite djecu Sirije i idite u zatvor zbog ubijanja mojih prijatelja", pisalo je u Baninom pismu.

Početkom godine Bana je poslala otvoreno pismo i predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu.

"Znam da ćete biti predsjednik Amerike i zato vas molim da spasite djecu i ljude u Siriji. Morate učiniti nešto za djecu Sirije zato što sva djeca zaslužuju mir", napisala je Bana.