Svijet
152

Djevojčica (9) oduševila svijet: Uzgaja povrće i pravi skloništa za beskućnike

Klix.ba
Dok se većina djevojčica igra sa igračkama, devetogodišnja Hailey Fort drži pištolj za eksere. Uz pomoć svojih roditelja, Hailey pravi svoje prvo mobilno sklonište za spavanje kako bi pružila beskućnicima suho i sigurno mjesto za odmor.

"Vidjela sam čovjeka na ulici i željela sam mu pomoći. Pitala sam mamu da li mogu, i ona je rekla da", kazala je djevojčica.

To je bilo prije četiri godine. Hailey je prvo napravila malu baštu u koju je posadila povrće. Nada se da će ove godine ubrati više od 90 kilograma svježeg povrća kako bi pomogla nahraniti beskućnike Kitsap Countyja u Washingtonu.

Napravila je i male kupaone za, kako ih zove, svoje prijatelje, koje viđa na ulicama. Njena majka prati svaki uspjeh i bilježi na Facebook stranici "Hailey's Harvest".

Hailey i njene roditelje podržavaju donatori, među kojima je i kompanija Lowe Home Improvement koji su dali materijal za skloništa u vrijednosti 50 posto od cijene. Nada se da će izgraditi na desetine skloništa do kraja ove godine, a još traži lokacije u Kitsap Countyju kako bi ih postavila.

Hailey je rekla kako želi biti filantrop kada naraste, odnosno osoba koja pomaže ljudima.

Pomogli su joj i ljudi koji su donirali novac preko GoFundMe servisa. Do sada je skupila 28.930 dolara, a do cilja joj je potrebno još 1.070 dolara.