Bojazan za sigurnost
5

Djelimično i potpuno: Objavljena karta svih zemalja koje zabranjuju TikTok

B. H.
Foto: Axios
Foto: Axios
Brojne zemlje širom svijeta donijele su odluku o zabrani korištenja aplikacije TikTok zbog sigurnosnih razloga. Međutim, neke zemlje su ga potpuno zabranile, a neke su ga privremeno zabranile na službenim telefonima javnih službenika.
Kako bi to bolje ilustrirao, Axios je objavio grafikon koji prikazuje kartu svijeta sa zemljama koje su donijele odluku o zabrani aplikacije u vlasništvu kineske kompanije ByteDance.

Prema grafikonu, zemlje koje su uvele djelimičnu zabranu, što znači da aplikacija neće biti dopuštena na službenim telefonima javnih službenika, su: SAD, Kanada, Novi Zeland, Tajvan, Finska, Švedska, Francuska, Austrija, Španija, Portugal, Nizozemska, Belgija, Litvanija, Latvija, Estonija, Njemačka, Velika Britanija, Češka, Poljska, Rumunija, Bugarska, Slovenija, Italija, Slovačka, Hrvatska, Mađarska, Danska i Grčka.

U ovom slučaju, ove gore navedene zemlje će zabraniti TikTok na vladinim uređajima, ali isto ne vrijedi za privatne telefone. Zemlje koje su uvele potpunu zabranu TikToka su Indija, Afganistan i Indonezija. U međuvremenu su Pakistan i Bangladeš uveli privremenu zabranu.

Privatne kompanije i mreže također počinju donositi odluke. Neki američki fakulteti također zabranjuju TikTok na svojim lokalnim internetskim mrežama. BBC, britanski medij je također savjetovao osoblju da izbriše TikTok, a danska javna televizija također je donijela sličnu odluku.

SAD poziva kompaniju da proda udio ili se suoči s potpunom zabranom u zemlji.