Potresna fotografija
138

Dječak koji plače nad tijelom oca inspirisao akciju pomoći, do sada skupljeno 43.829 dolara

Klix.ba
Foto: Shiv Sunny/Twitter
Foto: Shiv Sunny/Twitter
Dirljiva fotografija dječaka koji plače nad tijelom svog oca pokrenula je Indijce na društvenim mrežama koji su za jedan dan uspjeli prikupiti više od 43 hiljade dolara za porodicu dječaka.

Ova fotografija podijeljena je na Twitteru više od 7.000 puta.

Otac dječaka, 27-godišnji Anil, bio je radnik na kanalizaciji u Delhiju koji je poginuo uslijed pucanja konopca kojim se spuštao u okno.

Prema pojedinim istraživanjima, oko stotinu radnika na kanalizaciji pogine svake godine u Indiji. Sindikati radnika tvrde kako je situacija takva zbog loše zaštite na radu.

Shiv Sunny, reporter Hindustan Timesa, koji je podijelio fotografiju dječaka u ponedjeljak, kazao je kako ga potresao pogled na 11-godišnjaka koji plače nad tijelom svog oca.

"Vidio sam mnogo tragedija u svojoj karijeri, ali ovakvo nešto još nikada. Samo sam želio privući pažnju na smrti radnika na kanalizaciji u Indiji. Fotografija je ispričala priču patnje jedne pordice", kazao je Sunny.

Dodao je kako porodica dječaka s fotografije nije mogla platiti čak ni troškove sahrane u čemu su im pomogli susjedi. Pored toga, Anilov četveromjesečni sin preminuo je samo sedam dana prije njegove smrti zbog teške upale pluća.

Suunyjeva fotografija s Twittera privukla je pažnju i Uday fondacije koja je pokrenula prikupljanje novca za Anilovu porodicu putem crowdfunding kampanje Ketto. Za manje od 24 sata prikupljeno je 43.829 dolara.

Sunny se nada kako će Anilova djeca uspjeti pohađati školu zahvaljujući novcu koji je prikupljen za njih. Pored 11-godišnjeg dječaka s fotografije, iza Anila su ostale još dvije djevojčice.