Izvještaj UN-a
18

Djeca u Siriji se koriste kao živi štitovi

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Prema izvještajima UN-a, sirijska djeca su optužila vojsku da ih koriste kao žive štitove. Neka djeca su izjavila da su ih tjerali da se voze na tenkovima kako bi spiječili napade opozicijskih snaga.

Specijalna predstavnica za djecu i oružane sukobe UN-a je izjavila da djecu muče u zatvorima i da bivaju ubijena u masakrima.

Radhika Coomaraswamy je za BBC izjavila da se njen tim vratio sa terena sa užasavajućim izvještajima. Ona je izjavila da nikada ranije nije vidjela sličnu situaciju u kojoj niko nije štedio djecu.

"Mnogi bivši vojnici su govorili o pucanju na civilna naselja i o ubijanju djece. Imamo i svjedočenja o mučenju djece i izvještaje o njihovom korištenju za žive štitova na tenkovima. To su nam potvrdili i neki od tih mališana", kazala je Coomaraswamy.

Međutim, ona je kritikovala i Slobodnu sirijsku armiju za dovođenje djece u opasnost.

"Imamo i izvještaje o tome da Slobodna sirijska armija regrutuje djecu. Regrutuju ih samo za medicinske i uslužne poslove, ali ipak se nalaze na prvoj liniji", rekla je Coomaraswamy.

Specijalna predstavnica je rekla i da su patnje djece u Siriji prevelike čak i za borbeno stanje.

"Šokirani smo. Ubijanje djece u unakrsnoj vatri smo vidjeli za vrijeme mnogih konflikta, ali mučenje u zatvoru je nešto zaista nevjerovatno. S tim se još nismo sreli", izjavila je Coomaraswamy.

Prema izvještaju UN-a, neka djeca su izjavila da su premlaćivana, šibana električnim kablovima, pržena cigaretama, a neka su bila podvrgnuta i elektrošokovima za vrijeme ispitivanja.

I pored svih međunarodnih diplomatskih misija i UN-ovih posmatrača koji se nalaze u Siriji, svakodnevno se dešavaju krvoprolića. Aktivisti kažu da režim predsjednika Bashara al-Assada namjerno cilja civilnu populaciju, ali da za sva zlodjela optužuju "naoružane bande".

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država strahuju da vlada priprema još jedan masakr u gradu Haffa u provinciji Latakia, jer je tamo zabranjen pristup posmatračima UN-a.