Plantaže u Hondurasu
0

Djeca po deset sati dnevno beru kafu za šaku novčića

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Evelyn i Carlos po deset sati dnevno provode na planinskim obroncima Hondurasa, puneći korpe crvenim zrnima kafe za šaku dolara. Evelyn ima šest, a Carlos osam godina.

"Ponekad napunim i po sedam korpi dnevno", kaže djevojčica dok se provlači kroz grane do kafe. Njen stariji prijatelj kaže da joj treba oprostiti jer je tek krenula u školu i još ne zna računati.

Djeca dnevno u prosjeku uberu oko 30 kilograma zrna kafe. Ta količina se na tržištu proda za oko 150 dolara.

"Novac dajem svojoj majci", priča za AFP Carlos, koji zaradi oko osam dolara dnevno.

Više od 100.000 stanovnika Hondurasa radi na plantažama kafe u toku sezone branja koja počinje u oktobru i traje četiri mjeseca.

Vladini podaci ukazuju na to da je oko milion ljudi stalno zaposleno u ovoj industriji koja predstavlja 15 posto BDP-a ove male i siromašne nacije.

Mnogi od sezonskih radnika zapravo su djeca i dok vlada Hondurasa ne reguliše ovu oblast, roditelji će nastaviti slati djecu na plantaže, iako znaju da to nije uredu.

"Nedostaje nam fizičkih radnika, a ne možemo samo sjediti i gledati kako zrna padaju", objašnjava Faustino Gonzalez, vlasnik plantaže La Tomacita, na kojoj rade Evelyn i Carlos. "Svakog dana imamo sve manje radnika i zato se okrećemo onim mlađim".

"Uvijek vodimo računa da su djeca uz svog oca ili majku, tako da mogu paziti na njih", dodaje Gonzalez.

Tako David (12) i Darwin (14) rade uz svog oca Santosa Vasqueza, pokušavajući da zarade novac za novu odjeću.

Darwin je završio osnovnu školu i svjestan je da mu je porodica siromašna te da se neće moći dalje školovati.

Industrija kafe u Hondurasu treća je u regiji. Prošle godine ovdje je ubrano oko četiri miliona vreća kafe. Honduras je također jedna od rijetkih zemalja svijeta u kojoj nije zabranjeno zaposliti dijete. Prema posljednjim podacima Ujedinjenih nacija u svijetu radi oko 215 miliona djece, a većina njih u veoma lošim uslovima.