Svijet
0

Djeca čiji su roditelji umrli od ebole danas gladuju

Klix.ba
Siročad koja su preživjela ebolu u Sierra Leoneu umiru od gladi zbog loše žetve, a neka su prisiljena seksualnim uslugama platiti hranu.

Istraživači britanskog dobrotvornog udruženja Street Child primili su uznemirujuće izvještaje da djeca umiru u ruralnim dijelovima zemlje. Za sada ih ima 12.000 i većina ih se brinu sami o sebi. Njihovi prijatelji se ne druže više s njima zbog stigme o eboli. Dosta ih je pokušalo počiniti samoubistvo, a djevojčice su prisiljene raditi u seksualnoj industriji kako bi kupile hranu.

"Mnoge ruralne zajednice koje su u karantenu zbog ebole izgubile su usjeve i ljudi pate. Nisu posadili ništa u kišnoj sezoni, a to znači da slijedi sezona gladi. Mnoga siročad su pothranjena", rekao je istraživač John Pryor.

Bez hrane će najosjetljivija kategorija kojoj pripadaju djeca umrijeti. Među njima su 13-godišnji Ibrahim i 10-godišnja Aminata iz Kigbala. Oboje su izgubili roditelje zbog ebole i bili su u karantenu po 21 dan dva puta. Njihov ujak Mohammed Lamin izgubio je sjetvu tokom karantena i sada se bori za hranu.

"Djeca su bila traumirana, a hrana koju sam im mogao priuštiti nije dovoljno dobra. Izgubio sam farmu tako da nemamo mnogo. Osim njih, imam svoje troje djece. Ibrahim i Aminata postajali su sve mršaviji. Prvo je umro Ibrahim, a sedmicu kasnije i Aminata", rekao je tužni ujak.

Ista sudbina čeka i osmogodišnju Jane i njenu sestru Fatamatu (3) koje žive u drugom selu. Roditelji i starija sestra su im umrli od ebole. Pothranjeni su. Imaju samo jedan obrok dnevno koji im zaradi ujak od sječe drva.

"Preživljavamo od malih količina riže. Veoma se plašimo", rekla je Jane.

Street Child uputio je apel međunarodnoj zajednici da pomogne Sierra Leoneu i ovoj djeci.

"Velika ruralna zajednica može preživjeti ako im damo usjeve. Farmeri ih mogu posaditi kako bi prispjeli do oktobra. Ove porodice mogu imati šansu da prežive i prehrane sebe", apelovao je Street Child.

Nažalost, broj osoba zaraženih od ebole ponovo je povećan u ovoj zemlji. U posljednjih sedam dana zabilježeno ih je 35 u Sierra Leoneu i Gvineji. Osam osoba je umrlo početkom ovog mjeseca.