Mark Sedvil
0

Djeca bezbjednija u Kandaharu nego u Londonu?

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najviše rangirani civilni predstavnik NATO u Afganistanu Mark Sedvil izjavio je da djeca u najvećim avganistanskim gradovima, uključujući i talibansko uporište Kandahar, bezbjednije odrastaju nego u Londonu, New Yorku ili Glasgowu.

Djeca, koja žive u avganistanskoj prijestonici Kabulu rekli su voditelju programa BBC-ja da se na ulici ne osjećaju bezbjedno zbog opasnosti od bombi, ali je Sedvil odbacio njihova strahovanja.

"U Kandaharu, Kabulu i drugim većim avganistanskim gradovima bilo je vrlo malo bombaških napada. Ta djeca vjerovatno su bezbjednija nego da su u Londonu, New Yorku ili Glasgowu ili nekim drugim metropolama. To je društvo okrenuto  porodici", smatra Sedvil.

Njegove komentare, koji će biti objavljeni u programu BBC-ja o životu djece u Avganistanu, odbacio je predstavnik humanitarne organizacije "Spasimo djecu" (Save the Children).

Predstavnik ove organizacije, koji nije želio da bude imenovan da bi mogao slobodnije da govori, naglasio je da jedno od petoro avganistanske djece izgubi život prije nego što napuni pet godina, tako da je "budalasto" reći da su bezbjedniji nego u Londonu, New Yorku ili Glasgowu.

On je naglasio da je Sedvilova poruka da život u okruženju poput seoskog daje osjećaj ugodnosti ili bezbjednosti, ali da to nije slučaj sa Afganistanom, jer je "opasan po djecu i to uopšte nije sigurno okruženjnje."

Prema podacima UN, djeca su česte žrtve sve težeg sukoba u Afganistanu i u periodu od septembra 2008. godine do avgusta 2010. godine poginulo je ili ranjeno 1 795-oro djece.
Nasilje širom Afganistana je u porastu i najgore je od 2001. godine kada je sa vlasti svrgnut talibanski režim, dok je broj civilnih i vojnih žrtava u porastu iu nalazi se na rekordnim nivoima.