{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Djeca 14 godina nisu napustila dom, o svijetu učili iz 5.000 pregledanih filmova

13.2.2015. u 22:22
26
19
Djeca 14 godina nisu napustila dom, o svijetu učili iz 5.000 pregledanih filmova
26
Neobična priča o šestorici braće i njihovoj sestri dolazi iz SAD-a. Oni su odrasli u New Yorku, ali im nikada nije bilo dozvoljeno da napuste svoj dom i istražuju ulice velikog grada. O njima je snimljen dokumentarac.


Bhagavan (23), blizanci Govinda i Narayana (22), Mukunda (20), Krisna (18), Jagadesh (17) i njihova sestra Visnu su živjeli sa svojim roditeljima u četverosobnom stanu na Manhattanu. Njihov otac Oscar je imao jedini ključ ulaznih vrata, koja su uvijek bila zaključana. Imao je problema s alkoholom i paranojom. Njihova majka Susanne ih je podučavala kod kuće, a djeca su o svijetu učila gledajući filmove.

Njihov život je postao tema filma "The Wolfpack", koji je režirala režiserka Crystal Moselle. Dokumentarac je osvojio nagradu Grand Jury Prize na Filmskom festivalu Sundance u Utahu prošlog mjeseca. Šestorica braće i njihva majka Susanne su bili na premijeri, dok njihova sestra Visnu, koja je najstarija i ima poteškoće u razvoju, nije bila prisutna.

Priča se pojavila 2010. godine kada je Moselle upoznala jednog od braće, koji je tada imao između 11 i 18 godina. Vidjela ga je na Petoj Aveniji u društvu njegove braće, hodali su poput čopora vukova i imali duge kose i tamne naočale. Bio je to jedan od njihovih rijetkih izlazaka iz stana. Njihov izgled kao da je bio inspirisan filmom "Reservoir Dogs".

"Osjećala sam se kao da sam otrkila izgubljeno pleme, a izuzetak je bio to što ih nisam vidjela negdje na kraju svijeta, nego na ulicama Manhattana", izjavila je Moselle.

Ona se potom upoznala i sprijateljila s braćom, zadobila povjerenje porodice, a potom je i pozvana u njihov dom. Dozvolili su joj ponese i kameru.

Dokumentarac traje sat i 24 minute, a govori o izolovanom životu porodice Angulo. Osim od majke, braća su učila iz filmova i njima hranila svoju maštu, a čak su ih i rekreirali.Dvojica braće su napravili kostime iz filma Batman: Dark Knight Rises, a sve što su koristili su bile kutije od pahuljica i prostirači za jogu.

"Nakon što sam pregledao film Dark Knight, povjerovao sam da je moguće nešto napraviti. Uradio sam sve da ostvarim svoju zamisao, da pobjegnem iz svog svijeta", rekao je jedan od braće.

Oni su zajedno pogledali više od 5.000 filmova koje su iznajmili ili jeftino kupili.

Kada je napokon jedan od braće pobjegao iz kuće, cijeli "čopor" mu se prilagodio i napravio prve korake u društvo.

"Fascinantno je to šta ljudski duh radi kada je zarobljen. Pregledali su 5.000 filmova, ali je stvarni život drugačiji. Npr. u stvarnom životu vam djevojka ne slomi uvijek srce, a momci to tek pokušavaju razumjeti", kazala je Moselle.Majka Susanne je godinama zarađivala za život i podučavala djecu. Otac Oscar je imigrant iz Perua, sljedbenik Hare Krishne, a pred kamerom se rijetko pojavljivao. Susanne je upoznao 1989. godine prilikom njene posjete Machu Picchuu. Nekada je volio grupu AC/DC, a za New York smatra da će pokvariti njegovu djecu.

"Braća su nježna, dubokoumna, znatiželjna. Njihovi roditelji su uradili i neke dobre stvari", dodala je Moselle.

Prema pisanju The New York Timesa, socijalne ustanove su se umiješale, a djeca su dobila pomoć psihijatra.

U dokumentarcu se može vidjeti kako se djeca bore protiv odluke njihovog oca koji ih je prisilio na život u izolaciji.

Šestorica braće i sestra i dalje žive u istom porodičnom stanu, samo je Govinda napustio dom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: