Širenje mržnje
69

Disneyjev direktor tvrdi: Adolf Hitler bi volio društvene medije

Klix.ba
Foto: Independent
Foto: Independent
"Adolf Hitler volio bi društvene medije jer su savršen način širenja mržnje", izjavio je glavni izvršni direktor Disneyja Bob Iger.

Dodao je da su društveni mediji najmoćniji marketinški alat koji bi se zasigurno svidio ovom ekstremisti. Iger je ovo izjavio na događaju u organizaciji jevrejske organizacije za ljudska prava Simon Wiesenthal Center.

"Po dizajnu društveni mediji odražavaju uski pogled na svijet koji filtrira sve što dovodi u pitanje naša uvjerenja, a s druge strane stalno potvrđuje naša uvjerenja i pojačavaju naše najdublje strahove", dodao je.

Iger tvrdi da svi trebaju znati da društveni izvori vijesti mogu sadržavati više fikcije nego činjenica. Bob Iger je ovo kazao kada je pozvao političare SAD-a da odbace mržnju u svim oblicima uoči predsjedničkih izbora 2020. godine. Dodao je da posljednjih nekoliko godina mržnja poprima razne oblike.

Za ovu kompaniju tvrdili su da je njen osnivač Walt Disney bio nastrojen antisemitski. Pokojni animator bio je povezan s antisemitskom organizacijom Motion Picture Alliance za očuvanje američkih ideala.

Disney je također kritiziran zbog posjeta nacističke redateljice Leni Riefenstahl koja je u Hollywoodu promovirala svoj film "Olympia", a 2014. godine Meryl Streep je Walta Disneyja nazvala "odvratnim antisemitom".