"Koštaju milione života"
71

Direktor Pfizera: Oni koji objavljuju lažne informacije o vakcinama su kriminalci

B. R.
Albert Bourla (Foto: EPA-EFE)
Albert Bourla (Foto: EPA-EFE)
Direktor kompanije Pfizer, koja s firmom BioNTech proizvodi vakcine protiv koronavirusa, Albert Bourla je one koji objavljuju netačne podatke o vakcinama nazvao "kriminalcima".

"Ti ljudi su kriminalci. Oni nisu loši ljudi. Oni su kriminalci, jer ono što oni rade košta milione života", poručio je.

Dezinformacije o pandemiji koronavirusa postale su razlog za zabrinutost širom svijeta. Objavljuju se lažne informacije o učinkovitosti vakcina, fizičkoj distanci i drugim epidemiološkim mjerama, kao i o samom virusu. Ovakve informacije postaju sve opasnije.

Prema podacima Fondacije Kaiser Family, dezinformacije o koronavirusu su mnogo izraženije u poređenju s dezinformacijama o nekim drugim zdravstvenim pitanjima iz prošlosti. Razlog za to jesu društvene mreže i to što postoji mnogo više medija nego u prošlosti.

Iz ove fondacije su saopćili da je 78 posto odraslih Amerikanaca čulo najmanje jednu od osam netačnih informacija o koronavirusu i nisu bili sigurni da li je istinita ili neistinita, piše list Jerusalem Post.