Svijet
0

Direktor IAEA-e u historijskoj posjeti Sjevernoj Koreji

FENA
Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei započeo je u utorak historijsku posjetu Sjevernoj Koreji, izvještava agencija Nova Kina.

"Očekujemo razgovore o provedbi sporazuma zaključenog tokom razgovora ušestero", rekao je ElBaradei po dolasku u Pjongjang, nakon kratkog zadržavanja u Pekingu, izvještava zvanična kineska agencija.

Direktor IAEA-e trebao bi u srijedu da se vrati u Peking, gdje bi se mogao sastati s glavnim američkim pregovaračem o sjevernokorejskom nuklearnom programu Christoferom Hillom, saopćio je u ponedjeljak State Departement.

Ova historijska posjeta je uslijedila nakon sporazuma zaključenog 13. februara u Pekingu između Sjeverne Koreje, s jedne, i Kine, Japana, Južne Koreje, Rusije i SAD-a, s druge strane, a kojim se Pjongjang obavezuje da će zatvoriti svoja nuklearna postrojenja u zamjenu za isporuku teškog goriva.

Sjeverna Koreja u načelu prihvata princip povratka inspektora IAEA-e protjeranih 2002. i zatvaranje u roku od 60 dana svog nuklearnog kompleksa Yongbyona, koji proizvodi plutonij za proizvodnju atomskog oružja.

Ova posjeta Pjongjangu prethodi novoj rundi pregovora ušestero u Pekingu 19. marta.