Svijet
0

Direktor FBI traži da se agentima ne oduzimaju ovlasti

FENA
Direktor FBI, Robert Mueller
Direktor FBI, Robert Mueller
Direktor američkog Saveznog istražnog ureda (FBI) Robert Mueller u utorak je, svjedočeći pred senatskim Odborom za pravosuđe, prihvatio krivnju za nepravilnosti kod pribavljanja osobnih podataka građana u istragama osumnjičenih za terorizam, ali je pozvao Senat da agentima FBI ne oduzima te ovlasti.

Mueller se pojavio pred senatskim odborom nakon što je glavni inspektor ministarstva pravosuđa otkrio da FBI zloupotrebljava tzv. pisma nacionalne sigurnosti da bi pribavio lične podatke građene bez odobrenja suda.

"Mi ćemo preispitati široke ovlasti koje su FBI-ju dane zakonom o domovinskoj sigurnosti (Patriot Act)", rekao je Muelleru predsjednik odbora, demokratski senator Patrick Leahy, prenosi MSNBC News.

Mueller je pozvao odbor da ne revidira zakon, rekavši kako "greške nije izazvao zakon, već njegova primjena od FBI-ja".

On je kazao kako je pogriješio što nije ustanovio program nadzora kod upotrebe "pisama domovinske sigurnosti", te kako je sada pokrenuo taj postupak i naložio punu reviziju prakse kako bi se utvrdili puni razmjeri problema i agenti koje treba disciplinirati.

U reviziji podataka i uzoraka iz četiri od 56 ispostava FBI-ja glavni inspektor Glenn Fine utvrdio je 48 kršenja zakona vezano za upotrebu "pisama nacionalne sigurnosti" u razdoblju 2003.-2005. godina. Također je procijenio kako je moglo biti do 3.000 takvih prekršaja koje FBI nije identificirao ni o njima izvijestio.

Republikanski kongresnik Dan Lundgren, član odbora za pravosuđe Predstavničkog doma i pristalica davanja spornih ovlasti FBI-ju u ponedjeljak je upozorio kako će "FBI vjerojatno izgubiti ovlasti vezane za 'pisma nacionalne sigurnosti', ako ubrzo ne otkloni greške i probleme".

Godine 2001. Patriot Act je uklonio sve prepreka da snage reda dođu do ličnih podataka nekoga ko je pod sumnjom za terorizam. Agenti FBI-ja sada mogu bez sudskog naloga doći i do podataka nedužnih osoba ako ih smatraju relevantnima za neku već pokrenutu terorističku ili špijunsku istragu.

The Washington Post piše u utorak kako su "agenti FBI stalno pružali netačne informacije kako bi dobili tajna sudska odobrenja za nadziranje osumnjičenih u terorističkim i špijunskim slučajevima, što je pravosudne dužnosnike natjeralo da traže jačanje kontrole nad tim moćnim antiterorisitčkim oružjem".

Interna kontrola u tom segmentu djelovanja FBI-ja, zasebnom od pribavljanja podataka pomoću "pisama nacionalne sigurnosti", pokazala je početkom 2006. kako je među više od 2.000 naloga za nadzor osoba koje je FBI pribavi godišnje, ima ne desetke netačnosti koje su podnesene Sudu za nadzor stranih obavještajaca (FISA).

Greške se kreću u rasponu od nesavjesnih lapsusa, kao što je pogrešan opis porodičnih odnosa, do ozbiljnijih problema, poput citiranja informacija dobivenih od dušnika koji više nisu aktivni, kazali su dužnosnici, prenosi Hina.

Podaci su pokazali kako je FISA sud odobrio gotovo sve zahtjeve za naloge koji agentima daju široke ovlasti za elektronsko nadziranje osumnjičenih za veze s terorizmom ili špijunažom.

Broj zahtjeva rastao je od 886 u 1999. do 2.074 u 2005. godini. Sud u 2005. godini nije odbio nijedan zahtjev, no "modificirao" je 61, prema izvještaju ministarstva pravosuđa podnesenom Kongresu, ističe Post.