Pripreme za Trumpa
0

Direktor CIA-e se tajno sastao s liderom Sjeverne Koreje

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Direktor CIA-e Mike Pompeo otputovao je u Pjonjang na tajni sastanak s liderom Sjeverne Koreje Kimom Jong-unom, objavili su američki mediji.

Sastanak je pripremljen u direktnim razgovorima američkog predsjednika Donalda Trumpa s Kimom Jong-unom, koji se dogodio u vrijeme Uskrsa, kazao je neimenovani zvaničnik.

Ovaj neočekivani sastanak je najviši nivo kontakta SAD-a i Sjeverne Koreje od 2000. godine.

Južna koreja također je signalizirala kako će nastaviti formalno rješavanje sukoba, a predsjednik Monn Jae-in i Kim Jong-un sastat će se krajem aprila.

Kako piše Washington Post, vrlo malo informacija je poznato o ovom sastanku koji je pripremanje terena za Trumpov dolazak. Zvanično saopćenje Bijele kuće se još čeka.

SAD i Sjeverna Koreja nemaju diplomatske odnose iako su diplomate koristile "crne kanale" da komuniciraju s Pjongjangom.

U 2000. godini sekretarka SAD-a Madeleine Albright sastala se Kimom Jonh-ilom, ocem sadašnjeg lidera, u Pjongjangu. U 2014. godini šef obavještajne službe James Clapper je tajnim kanalima otišao tamo kako bi pregovarao o dvojici američkih državljana.

Trump je prošlog mjeseca šokirao javnost informacijom da je prihvatio prijedlog Pjongjanga za direktne razgovore. Sastanak bi se trebao održati početkom juna ili čak ranije, a analitičari špekuliraju da bi lokacija mogla biti demilitarizirana zona između Sjeverne i Južne Koreje, Peking, neka druga azijska zemlja, Evropa ili neko plovilo u međunarodnim vodama.