Diplomatski okršaj predstavnika Kosova i Dačića na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a

Klix.ba
8.2.2019. u 07:14
35
95
Diplomatski okršaj predstavnika Kosova i Dačića na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a
35
Diplomatski okršaj predstavnika Kosova i Dačića na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a Foto: UN
U New Yorku je održana sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj je raspravljano o novom izvještaju o radu UNMIK-a. Srbiju je predstavljao prvi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, dok je u ime Prištine govorila Vljora Čitaku, ambasadorka Kosova u SAD-u.
Održavanje sjednice bilo je neizvjesno zbog protivljenja SAD-a, Velike Britanije, Njemačke i Poljske da se raspravlja o Kosovu, iako je Ekvatorijalna Gvineja, koja ovog mjeseca predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a, izrazila spremnost da to pitanje stavi na dnevni red.

Čitaku je na sjednici poručila da će biti "beskrajne drame i sukoba" dok Srbija ne prizna Kosovo kao ravnopravnog partnera.

Ona se osvrnula na djelovanje OVK i rekla da je ta organizacija bila borac protiv režima Slobodana Miloševića, a pokušaj borbe srpske vojske s pripadnicima Oslobodilačke Vojske Kosova predstavila je kao silovanje žena i ubijanje djece.

Ambasadorica Kosova u SAD-u izrazila je negodovanje zbog rasprave o Kosovu i poručila da su takse direktan odgovor na agresivnu i brutalnu kampanju srpske vlade prema Kosovu.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbija nikada nije povlačila jednostrane poteze, kao i da dijalog Beograda i Prištine, blokiran zbog odluke o uvođenju stopostotnih taksi na srpsku robu, može biti nastavljen tek kad ih Priština povuče.

"Nadam se da će Priština ukinuti nametnute takse, jer bi to bilo razumno i otvorilo bi vrata razgovorima. Međutim, ukoliko to ne učine, bit će jasno da ne žele razgovor, ne žele dogovore, ne žele da prave kompromise, već žele politiku ucjene", rekao je Dačić.

"Da li stalni napadi na povratnike i njihovu imovinu, pritisci i nasilje niskog intenziteta, diskriminacija i netolerancija, vama govore da je cilj, proklamovan prije dvadeset godina, zaista i ostvaren ili smo spremni zarad političkih ciljeva i strateških konsideracija zatvoriti oči nad onim što se dešava i tvrdimo da je situacija mirna i stabilna", pitao je Dačić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (95)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: