Svijet
0

Diplomatska kriza između Pekinga i Beča

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pogubljenje kineskog biznismena Wo Weihana, koga su vlasti u Narodnoj Republici Kini optužile za špijunažu, dovelo je do diplomatske krize između Pekinga i Beča, jer austrijski zvaničnici tvrde da nisu uslišeni njihovi i apeli Evropske unije da osuđenome bude pošteđen život.

Po nalogu odlazeće šefice diplomatije Ursule Plassnik krajem nedjelje u Ministarstvo vanjskih poslova u Beču je pozvan kineski ambasador, kojem je preneseno da Austrija "smatra postupanje kineskog pravosuđa kao tešku povredu odnosa povjerenja, što se ne može ničim opravdati", prenose agencije.

Kinesko pravosuđe je Woa (60) osudilo na smrtnu kaznu jer je navodno prodavao državne tajne tajvanskoj obavještajnoj službi. Wo je više godina živio u Austriji, gdje mu žive kćerke koje imaju austrijsko državljanstvo.

"Nije bilo fer suđenje", ocjenio je generalni sekretar austrijske sekcije Amnesty Internationala.

Izaslanik Ujedinjenih nacija za borbu protiv zlostavljanja Manfred Novak je kritikovao Kinu što je zlostavljala Woa prije pogubljenja.

U Beču se procjenjuje da je ovo najteža diplomatska kriza od one 1991. godine, kada je tibetanski vjerski vođa Dalai Lama bio zvanično primljen u Beču.

Ministarstvo vanjskih poslova u Pekingu je odbacilo sve proteste međunarodne zajednice u vezi Woa, ističući da je njemu suđeno i da je Kina djelovala u skladu sa svojim zakonima pred kojima su svi građani ravnopravni.

Peking je poručio da nije bilo moguće napraviti izuzetak u slučaju Woa samo zato što su mu članovi porodice stranci.