Otkriven na Kipru
13

Dio naučnika smatra da je deltakron soj koronavirusa nastao laboratorijskom greškom

B. R.
Kiparski naučnici tvrde da su deltakron soj otkrili kod 25 osoba (Foto: EPA-EFE)
Kiparski naučnici tvrde da su deltakron soj otkrili kod 25 osoba (Foto: EPA-EFE)
Pojedini naučnici su izjavili da je vrlo vjerovatno da je deltakron soj koronavirusa, koji je spoj delta i omikron soja, nastao kao posljedica onog što su nazvali laboratorijskom kontaminacijom, a ne prirodno.
Ranije su kiparski stručnjaci izjavili da su utvrdili da je ovim sojem zaraženo 25 ljudi, što je izazvalo još veću bojazan. Međutim, pojedini naučnici smatraju da ne postoji dokaz da je ono što je nazvano deltakron soj nastalo prirodnim spajanjem delta i omikron varijante.

Među naučnicima koji su takvog mišljenja je doktor na Institutu Wellcome Sanger Jeffrey Barrett. Smatra da su fragmenti omikron soja tokom sekvenciranja, kojim se pokušavaju identificirati sojevi koronavirusa, slučajno umetnuti u genetsku strukturu delta soja.

Profesor evolucije i genomike na Univerzitetu Oxford Aris Katzourakis je napomenuo da se to može desiti u bilo kojem laboratoriju.

Međutim, profesor bioloških nauka na Univerzitetu Kipar Leonidis Kostrikis, koji je bio među stručnjacima koji su radili na sekvenciranju, je uvjeren da je riječ o novom soju koji je nastao prirodno, a ne greškom u laboratoriji.

Profesor virologije na Univerzitetu Bristol David Matthews smatra da ne treba biti zabrinut bez obzira na to kako je deltakron nastao. Ministar zdravstva Kipra Michael Hadjipantela je 9. januara također izjavio da ne treba biti zabrinut te da će nova saznanja o novom soju dodatno saopćiti javnosti, piše list Independent.