Posljedice požara
70

Dim iz Australije će obići cijelu planetu i pogoršati kvalitet zraka u drugim zemljama

Dž. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Očekuje se da će dim koji su prouzrokovali razarajući požari u Australiji napraviti barem jedan puni krug oko naše planete i vratiti se u nebo iznad Zemlje, upozorili su naučnici Američke svemirske agencije NASA.

Koristeći flotu satelita, svemirska agencija analizirala je dim i aerosole ili rastvore čestica u zraku koji dolaze iz požara u Australiji. Kako kažu iz NASA-e, dim koji se udizao iznad Australije krajem decembra prešao je polovinu Zemlje i utjecao na kvalitet zraka u drugim zemljama.

Prelazeći Južnu Ameriku dim je izazvao maglovito nebo i prouzrokovao raznobojne izlaske i zalaske Sunca, kažu iz NASA-e, piše CNN.

Dim iz Australije izazvao je ozbiljne probleme sa kvalitetom zraka i na Novom Zelandu te zatamnio snijeg na planinama ove zemlje, dodali su iz NASA-e. CNN je ranije ovog mjeseca izvijestio da su ledenjaci Fox i Franz Josef na Novom Zelandu pocrvenjeli zbog australijskog dima.

Iz NASA-e pojašnjavaju da je povećan broj PyroCb događaja koji otvaraju puteve dimu da dosegne stratosferu više od 16 kilometara nadmorske visine. Kada dosegne do ovog stadija dim može preći hiljade kilometara od svog izvora i time utjecati na atmosferske uvjete širom svijeta.

Međutim, stručnjak za klimu Nicolas Bellouin kazao je za CNN da je neuobičajeno da čestice koje se emituju iz požara putuju planetom. Stoga, kako kaže, utjecaji koncentracije čestica stvorenih požarima u Australiji na druge zemlje veoma je neobična situacija. Inače, australijski dim utjecat će čak i na zrak u Čileu i Argentini.

Podsjećamo, Australiju pogađaju najgori požari koje su viđeni u protekloij deceniji. Vatra je opustošila veliki dio zemlje otkako su požari počeli buktati krajem jula prošle godine. Najmanje 28 ljudi poginulo je širom zemlje, a samo u državi Novi Južni Wales (NSW) više od 3.000 domova je uništeno ili oštećeno. Državne i savezne vlasti bore se da obuzdaju vatru koja i dalje prijeti stanovništvu.

Kompletnu situaciju u Australiji pogoršale su velike vrućine i suša te jaki vjetrovi, a mnogi navode klimatske promjene kao faktor koji dovodi do ovakvih prirodnih katastrofa.