Svijet
0

Dilema za SAD: Kako odgonetnuti zagonetku Hamasa

FENA
Bostonski "Christian Science Monitor" analizira u utorak dilemu Sjedinjenih Država na Bliskom istoku: način na koji će se administracija nositi s ulogom Hamasa u palestinskoj vladi prožeće čitav program predsjednika SAD-a Georgea W. Busha za demokratizaciju Bliskog istoka, piše ovaj list i dodaje: reperkusije američke reakcije na uspon Hamasa na vlast preliće se u Irak i, istovremeno, igrati vrlo važnu ulogu u imidžu Amerike u toj regiji.

Američki državni sekretar Condoleezza Rice danas stiže u Kairo, prvu stanicu svog puta kojem je cilj pozabaviti se upravo osjetljivim pitanjem Hamasa.

Odluke koje će biti donesene o daljnjim odnosima s Palestinskom samupravom, piše bostonski dnevnik, potencijalno su neke od najključnijih u čitavoj politici administracije predsjednika Busha prema Bliskom istoku.

Ukoliko Sjedinjene Države pogrešno odgonetnu zagonetku Hamasa, čitav rat protiv terora mogao bi doživjeti težak udarac nadimanjem jedara islamskog radikalizma diljem muslimanskog svijeta, piše "Monitor".

Na svom putu u Egipat, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate Rice će naglašavati "trajnu i nepokolebljivu američku podršku širenju demokratije na Bliskom istoku", izjavio je njen glasnogovornik.

No, kako piše bostonski dnevnik, usprkos takvim uvjeravanjima vizija američke administracije o demokratskom Bliskom istoku vapi za temeljitim pretresanjem, smatraju neki stručnjaci.

Demokratija je previše važna da bi je se reduciralo na puke izbore; treba pripremiti tlo, zasijati institucionalnu kulturu koja čini temelje funkcionirajuće demokratije. Onda neće biti problema s nicanjem plodova izbora u vidu militantnih i ekstremističkih pobjednika, poput Hamasa, citira stručnjake "Christian Science Monitor".