Obilne padavine
2

Dijelovi Evrope se i dalje bore protiv velikih poplava, i Budimpešta pod vodom

B. R.
Poplave u Budimpešti (Foto: EPA-EFE)
Poplave u Budimpešti (Foto: EPA-EFE)
Dijelovi sjeverne i centralne Evrope se nastavljaju boriti protiv poplava koje su uslijedile nakon obilne kiše.

Dunavski vodostaj na području Budimpešte je bio najviši u posljednjih deset godina - iznosio je 6,93 metra. Ovaj grad je poplavljen na više lokacija te su uklonjena vozila koja su bila na donjim nasipima. Poplavama je dobrim dijelom doprinijela velika količina snijega koja se naglo otopila.

Poplavljeni su i dijelovi Nizozemske i Njemačke. Barijere za zaštitu od poplava duž nizozemske rijeke Ijssel su sedmicama podignute. Nadležni u ovoj državi su saopćili da vodostaj navedene rijeke, koja teče kroz sjever zemlje, veoma brzo raste. Povremeno taj rast iznosi jedan centimetar u toku jednog sata.

Barijera za zaštitu od poplava podignuta je i u njemačkom Magdeburgu, što se desilo prvi put u posljednjih deset godina, a sve kako bi se ublažio pritisak rijeke Elbe.

Rast vodostaja usljed obilne kiše očekuje se i na zapadu Litvanije kroz koji protiče najveća rijeka ove zemlje Njmana. Riječ je o rijeci koja obično poplavi u proljeće, međutim ove zime se desilo da njeni vodostaji dva puta u dva mjeseca budu na kritičnom nivou, prenosi Euronews.