Svijet
2

Devetnaestogodišnjaka s autizmom godinama držali zaključanog u kavezu

Klix.ba
Dvije osobe optužene su za nezakonito zarobljavanje nakon što je 19-godišnji muškarac sa autizmom pronađen u krevetu-kavezu u Michiganu.

Policijski službenici pronašli su muškarca nakon što su odgovorili na poziv upućen zbog narušavanja javnog reda i mira. Muškarac, odrasli i dvoje djece odvedeni su iz kuće koja je udaljena 160 kilometara sjeverno od Detroita.

Šezdesetpetogodišnja žena i 66-godišnji muškarac, koji su oboje živjeli u toj kući, uhapšeni su. Optuženi su za nezakonito zarobljavanje i zlostavljanje ranjive odrasle osobe te su zadržani u Haron County zatvoru, piše Sky News.

Par je držao muškarca u privatnom posjedu i nije riječ o nekom prihvatnom centru niti zdravstvenoj ustanovi.

Ovo nije prvi slučaj zlostavljanja osoba s poteškoćama u razvoju u SAD-u. U julu je otkriven 11-godišnji dječak sa autizmom koji je također bio zaključan u metalnom kavezu u Californiji.

U septembru 46-godišnja Kelli Stapleton izjasnila se krivom za zlostavljanje djeteta nakon što je pokušala ubiti sebe i svoju 15-godišnju autističnu kćerku.

U toku je suđenje Gigi Jordan koja je otrovala svog autističnog sina. U svjedočenju Jordan je rekla kako se plašila da je njen prvi bivši muž planira ubiti, a da je njen drugi bivši muž, otac njenog sina, mučio i silovao dječaka. Kazala je kako je željela ubiti sina kako bi zaustavila njegovo daljnje zlostavljanje, piše New York Times.