Preminuo u 86. godini
25

Devet najkontroverznijih momenata Silvija Berlusconija

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši italijanski premijer, koji je preminuo u 86. godini, razbarušio je mnogo perja, piše Politico koji je izdvojio devet najkontroverznijih momenata Silvija Berlusconija.

"Za 20 godina politike, nikada nisam nikoga uvrijedio", rekao je jednom prilikom.

Bile su to pomalo iznenađujuće riječi Silvija Berlusconija 2014. godine na pitanje BBC-a zašto stalno vrijeđa ljude.

Berlusconi je bio, blago rečeno, kontroverzna ličnost. Činilo se da je bivši italijanski premijer, koji je preminuo u 86. godini, često prihvatao činjenicu da je nanio uvredu, osuđujući svoje kritičare što nisu mogli da podnesu šalu.

List Politico je izdvojio neki od najpoznatijih kontroverznih izjava bivšeg italijanskog premijera kojih je, kako piše, bilo puno.

Zatvaranje cijele Finske

Početkom 2000-ih godina vođeni su pregovori o odluci o lokaciji Evropske agencije za sigurnost hrane, s Parmom i Helsinkijem kao konkurentima. Berlusconi je tada poručio da je finska hrana nejestiva i odvratna i da je jedva podnosio tokom svojih posjeta sjeveru.

“Finci jedu samo marinirano meso irvasa! Oni čak i ne znaju šta je pršuta", rekao je tada Berlusconi. Agencija EU je završila u Parmi.

Nekoliko godina kasnije, Berlusconi je ponovo izazvao negativne reakcije nakon što je rekao da je morao da iskoristi svoje "plejbojske" čari na tadašnjoj finskoj predsjednici Tarji Halonen.

Finci su se "osvetili" kada je finski lanac Kotipizza napravio pizzu sa mesom irvasa, lisičarkama i crvenim lukom. Kreaciju su nazvali Berlusconi i ona je potom pobijedila na prestižnom takmičenju pizza u New Yorku.

Fudbalerima obećavaju "autobus pun k*rvi"

Nakon godina posjedovanja italijanskog fudbalskog giganta AC Milan, Berlusconi je kasnije kupio još jedan klub, Moncu, i ohrabrio igrače na njihovoj božićnoj zabavi prošle godine. Imao je poticaj za njih.

"Našli smo novog trenera", rekao je Berlusconi igračima, misleći na Raffaelea Palladina.

"On je dobar, šarmantan, ljubazan i sposoban da podstakne naše momke, ali dodajem dodatni stimulans: Kao što sam rekao momcima ranije, ako pobijedite neki od najboljih timova, dovest ću autobus pun k*rvi”.

Odgovarajući na kritike, Berlusconi je u objavi na Twitteru rekao da nije mogao zamisliti da bi "jednostavna šala u svlačionici" mogla "probuditi tako zlonamjerne i nerealne komentare".

"Možda ih potpuni nedostatak humora čini tako tužnima, a opet tako besmisleno upornima da napadnu one koje smatraju neprijateljima. Ali Božić je. Tako da i njima sretan Božić", dodao je.

Šala za Merkel

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel nije bila veliki obožavatelj Berlusconija i njegovih ludila. Berlusconi je jednom izigrao praktičnu šalu sa Merkel skočivši iza spomenika i viknuvši joj "kuku" tokom samita u Trstu na kojem se razgovaralo o ekonomskoj krizi.

Bunga Bunga

Možda Berlusconijeva najpoznatija kontroverza i jedna od neobičnijih fraza koje ulaze u leksikon. Seksualne zabave održane u njegovoj vili Arcore u blizini Milana izašle su na vidjelo 2010. godine kada je i sam bivši premijer telefonirao policiji tražeći oslobađanje 17-godišnje Marokanke Karime El Mahroug, koja je uhapšena u Milanu pod sumnjom da je ukrala nakit. Međutim, Berlusconi je pogrešno rekao policiji da je ona rodica tadašnjeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i da je njeno hapšenje riskiralo diplomatski incident.

Nije bila. Bila je trbušna plesačica i osumnjičena seksualna radnica pod imenom Ruby Rubacuori i tvrdila je da je primila 10.000 dolara od Berlusconija na "bunga bunga" zabavama koje je on održavao. Berlusconi je prvobitno proglašen krivim za plaćanje Mahroug za seksualne usluge dok je bila mlađa od 18 godina, ali je presuda poništena u žalbenom postupku.

Sudski sporovi u vezi sa skandalom i dalje su trajali ove godine, a Berlusconi je u februaru oslobođen optužbi nakon što je optužen za podmićivanje 24 svjedoka da daju lažno svjedočenje u ranijem suđenju.

Druženje sa Putinom

Jedan od prvih međunarodnih lidera koji je odao počast nakon Berlusconijeve smrti bio je ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je italijanskog državnika nazvao "pravim prijateljem".

"Za mene je Silvio bio draga osoba, pravi prijatelj. Uvijek sam se iskreno divio njegovoj mudrosti, njegovoj sposobnosti da donosi uravnotežene, dalekovide odluke čak i u najtežim situacijama. Tokom svakog našeg susreta bio sam očaran njegovom nevjerovatnom vitalnošću, optimizmom i smislom za humor. Njegova smrt je nenadoknadiv gubitak i velika tuga", rekao je Putin.

Berlusconi i Putin bili su dugogodišnji saveznici, a bivši italijanski premijer podstakao je kontroverzu kada je okrivio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za rat.

Tokom predizborne kampanje u Italiji prošle godine, Berlusconi je rekao da se "ponovno povezao" s Putinom i opisao sebe kao jednog od "pet pravih prijatelja" ruskog predsjednika, prema audio snimku objavljenom u italijanskim medijima.

Slavljenje Musolinija

U intervjuu za Spectator 2003. godine, Berlusconi je branio postupke fašističkog diktatora svoje zemlje, Benita Musolinija.

"Mussolini nikada nikoga nije ubio", rekao je Berlusconi, a prenosi časopis. U istom intervjuu, Berlusconi je rekao da su italijanske sudije "mentalno poremećene" i "antropološki različite" od drugih ljudi.

Sukob u Evropskom parlamentu

Bivši predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz i Berlusconi imali su nezaboravan sukob 2003. godine.

Prigovarajući na ton njemačkog europarlamentarca, Berlusconi je rekao: "Znam za filmskog producenta u Italiji koji snima film o nacističkim koncentracionim logorima. Preporučit ću vas za ulogu Kapoa (zatvorenika koji je zadužen za druge zatvorenike). Ti si savršen".

Bijesni Schulz je odgovorio: "Moje poštovanje prema žrtvama fašizma mi zabranjuje da kažem i jednu riječ na to. Teško je prihvatiti da predsjednik Vijeća na funkciji, suočen i sa najmanjim prigovorom u debati, izgubi manire". Nakon njegovog odgovra uslijedio je aplauz prisutnih.

Neosjetljivost na zemljotres

Godine 2009., razorni zemljotres pogodio je grad L'Aquila u centralnoj Italiji. Zemljotres je odnio živote oko 300 ljudi, a desetine hiljada drugih ostavio bez krova nad glavom. Posjetivši to područje, Berlusconi je rekao preživjelima koji žive u šatorima za hitne slučajeve da bi trebali "na to gledati kao na vikend kampovanja".

Nervirao kraljicu

Pokojna kraljica Elizabeth II je jednom navodno reagovala na ponašanje Berlusconija na samitu G20 2009. godine. Tokom pravljenja porodične fotografije, Berlusconi je rekao da je vikao "Mr. Obama" kod predsjednika SAD-a. Nakon toga kraljica se okrenula, digla ruke u vazduh i upitala: "Šta je? Zašto mora da viče?"