Svijet
0

Devet milijardi dolara štete u sirijskom gradu Homsu

FENA
Štete i razaranja uzrokovana "terorističkim" aktima u samom gradu Homsu, u središnjem dijelu Sirije, procjenjena su na devet milijardi dolara, prema podacima jednog lokalnog zvaničnika, na kojeg se poziva državna agencija Sana.

"Štete i razaranja uzrokovana terorističkim aktima naoružanih grupa iznose devet milijardi dolara", izjavio je guverner pokrajine Homs Ahmed Munir Mohamed, a prenijela Sana.

U sukobima u zemlji od prije gotovo godinu i po poginulo je više od 26.000 osoba, a uzrokovane su velike štete, prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

"Iako su se bombardiranja odvijala u velikom dijelu zemlje, grad koji je bez sumnje u 17 posljednjih mjeseci pretrpio najviše štete je Homs u središnjem dijelu Sirije", izjavio je Rami Abdel Rahman, direktor Opservatorija.

Snage predsjednika Bašara el-Asada su od prije tri mjeseca uspostavile blokadu nekoliko pobunjeničkih četvrti Homsa, koja pokrivaju 40 posto površine ovog grada kojega su aktivisti nazvali "glavni grad revolucije".

Homs su s 1,6 miliona stanovnika industrijska pluća Sirije, s rafinerijama nafte i plina, kao i proizvodnom linijom za sastavljanje automobila iz Irana Khodro Company (IKCO) i drugim industrijskim privatnim preduzećima.