Francuska
0

Detektivska jedinica na odmoru zbog prijetnji smrću

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
U francuskom gradu Grenoblu skoro cijela detektivska jedinica nalazi se na odmoru pošto su svi policajci dobili prijetnje smrću iz podzemlja.

Tri detektiva, koja su bila umiješana u smrtonosni oružani incident u kojem je ubijen 27-godišnji Karim Baudude, premješteni su iz jedinice.

Uprava je nakon prijema prijetnji na odmor poslala još dvadesetak policajaca.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je da će biti pokrenut rat protiv kriminalaca. Prijetnje su poslate nakon što su poslije oružanog incidenta u gradu izbili nemiri.

Tokom protekle sedmice u Grenoblu su izbili sukobi između policije i izgrednika nakon pogibije Baudude. Nemiri su izbili nakon sahrane Baudude i od tada lokalne bande poručuju da će osvetiti njegovu smrt.

Policajci su izjavili da je na njih otvorena vatra i da su pucali u samoodbrani, te da je Baududa bio naoružan poluautomatskim naoružanjem. On je ubijen u razmjeni vatre.

U Grenobl su policiji stigla pojačanja iz drugih stanica, ali je u javnost procurjela informacija da su 23 pripadnika jedinice, koja ima 30 članova, na odmoru. 
Lokalni policijski zvaničnik Daniel Shomet rekao je da je u toku potraga za onima koji su poslali prijetnje, ali da su preduzete sve mjere predostrožnosti.