Francuska u strahu
0

FOTO / Demonstranti pucali na policiju u Grenoblu

Sarajevo-x.com
Stotine muslimanskih mladića divljalo je dvije noći u neredima u francuskom Grenoblu. Pucali su na policiju, a na desetine automobila i trgovina su zapaljeni u tom gradu, piše "Daily Mail".
Tramvaji i autobusi također su se našli na meti vandala koji su lupali po njima bejzbol palicama i svime što im se našlo pod rukom.

Nasilje je uslijedilo nakon što je ubijen Karim Boudouda, 27-godišnji mladić koji je osumnjičen za učešće u pokušaju pljačke u kazinu "Uriage-les-Bains", u blizini Grenobla. Mještani optužuju policajce da su prekoračili ovlasti, te tvrde da se Boudouda pokušavao predati.

Policijski glasnogovornik je rekao kako su naišli na vrlo žestok otpor.

Foto: AFP
Foto: AFP
"Nakon što su u petak navečer u parku uputili molitve za ubijenog Karima, počele su nevolje. U subotu smo bili primorani bacati suzavac na njih. Počeli su pucati na policiju, a nakon što smo uhapsili četvericu, stvari su se pogoršale i problemi su se nastavili sve do jutarnjih sati", rekao je on.

Mnogi strahuju da će se neredi proširiti na druge gradove, kao što je to bilo 2005. kad je smrt dvoje mladih ljudi u Parizu dovela do nereda i vanrednog stanja koje je bilo proglašeno u cijeloj Francuskoj.

U neredima nije bilo povrijeđenih, a policija je tokom noći uhapsila još sedam osoba zbog nošenja oružja.