Istraga je u toku
44

Detalji policijske akcije u Austriji i Sloveniji: Uhapšeni bh. državljani, pronađeno pola miliona eura

S. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U raciji koja je prošle godine provedena na teritoriji Austrije i Slovenije, razbijena je kriminalna grupa koja se bavila švercom narkotika, a među uhapšenima ima i bh. državljana.
Prema pisanju slovenačkih medija, tokom vikenda je saslušano 14 osumnjičenih kojima je određen pritvor. Pored droge i gotovine, policija je zaplijenila i automatsko naoružanje.

Pored gotovine, policija je pronašla nekoliko kilograma teških droga, poput heroina i kokaina, te 50 kilograma sušenog kanabisa, koji je uzgojen u specijalnim prostorijama i pripremljen za prodaju.

Kancelarija javnog tužioca već uputilla zahtjev za istragu protiv 35 osumnjičenih, koji su pored kanabisa i amfetamina, prodavali i kokain i heroin.

Većina osumnjičenih je iz Slovenije, ali ih ima iz susjednih zemalja.

Podsjetimo, prošle sedmice austrijski mediji su prenijeli da je u Salzburgu uhapšeno sedam osoba, od kojih su dvojica državljani BiH.

Njima je također određen pritvor. Za uhapšene u Austriji se navodi da su pripadnici međunarodne kriminalne grupe. Inače, iz slovenačke policije ne navode detalje istrage koja je dugo trajala, jer su neke istražne radnje još uvijek u toku.

Istovremeno, austrijski mediji prenose izjavu policijskog zvaničnika Karla Schnizera koji je izjavio da su svjesni da je Slovenija glavni izvor teških droga za konzumente u Karantiji u Austriji, te da taj problem postoji više od 10 godina.