Uoči važne večere
3

Desničarske zakulisne igre u Briselu i Orbanova "posljednja ofanziva": Mogu li Mađari opet unijeti pometnju

V. K.
Giorgia Meloni i Viktor Orban u Briselu (Foto: Ured mađarskog premijera)
Giorgia Meloni i Viktor Orban u Briselu (Foto: Ured mađarskog premijera)
Lideri zemalja Evropske unije danas su se okupili u Briselu kako bi razgovarali o implementaciji rezultata EU izbora i formiranju brojnih tijela, a priliku o jačanju desničarskih snaga iskoristio je i mađarski premijer Viktor Orban.
Kako je objavljeno na stranici mađarskog premijera, Orban je iskoristio priliku da se u Briselu sastane s premijerkom Italije Giorgiom Meloni.

"Na sastanku su ocijenjeni rezultati izbora za Evropski parlament, razgovarano je o političkim pitanjima vezanim za evropsku desnicu, zadacima Evropskog vijeća te planovima mađarskog predsjedavanja Evropskom unijom", navedeno je nakon sastanka.

Brojni mediji čekali su Meloni i Orbana nakon završenog sastanka, a Orban je italijanskom novinaru rekao da još ne zna kakva budućnost čeka njegovu stranku Fidesz, ali je naglasio kako smatra da će sigurno biti svijetla.

Lideri zemalja članica EU večeras će održati i neformalni sastanak nakon kojeg će biti poznato da li će Ursula von der Leyen ponovno biti predložena za predsjednicu Evropske komisije.

"Veliko je pitanje da li će iza nje stati i premijerka Italije Meloni. O tome su s njom razgovarali njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron", navodi Politico.

Ono što je poznato jeste da Viktor Orban nije zagovornik ideje da Ursula von der Leyen ponovo postane predsjednica Evropske komisije.

"Orban s druge strane želi da 11 predstavnika Fidesza uđe u frakciju u kojoj bi bila stranke italijanske premijerke i francuske političarke Marine Le Pen", piše mađarski 444.hu.

Također, Orban je povodom ovakvog plana obavio razgovore i sa nekadašnjim poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim koji predvodi stranku Pravo i pravda (PiS) u Evropskom parlamentu.

Iako je na današnjem dnevnom redu predviđena samo neformalna večera, mnogi lideri zemalja EU smatraju kako bi strane već večeras mogle postići dogovor o vodećim pozicijama u EU.

Ukoliko Orbanov plan o okrupnjavanju desničarskih elemenata u EU ne uspije, postoji velika šansa da Von der Leyen nastavi predsjedavanje Evropskom komisijom, dok bi kadar iz Italije trebao biti na funkciji potpredsjednika Evropske komisije.

Također, poziciju komesara za vanjske poslove u tom slučaju mogla bi preuzeti premijerka Estonije Kaja Kallas, a bivši premijer Portugala Antonio Costa u tom slučaju naslijedio bi Charlesa Michela na čelu Vijeća EU.