Svijet
17

Desničari optužuju Izrael da kuje zavjeru protiv Mađarske

SRNA
Lideri desničarske mađarske partije Jobik optužili su Izrael da kuje zavjeru i da planira da kupi cijelu Mađarsku, dok je više stotina ljudi danas protestovalo uoči održavanja Svjetskog jevrejskog kongresa u Budimpešti.

"Izraelski osvajači, ti investitori treba da idu u neku drugu zemlju u svijetu, jer Mađarska nije na prodaju", rekao je predsjedavajući Jobika Gabor Vona okupljenima na mitingu desnice.

Marton Đenđeši, čaln Jobika i poslanik u parlamentu, rekao je da je Mađarska postala žrtva cionizma, meta kolonizacije, dok se starosjedioci moraju zadovoljiti ulogom statiste.

Viši zvaničnici opozicione Jobik partije, treće po snazi sa 43 od 386 mjesta u parlamentu, rekli su okupljenima da je izraelski predsjednik Shimon Peres pohvalio Jevreje zbog kupovine mađarske imovine.

Prema njihovim riječima, Svjetski jevrejski kongres odlučio je da svoj četvorodnevni skup održi u Budimpešti kako bi osramotio mađarski narod.

Premijer Viktor Orban, konzervativac, koji će sutra otvoriti skup Svjetskog jevrejskog kongresa, zabranio je održavanje mitinga desnice, ali je sud odlučio drugačije.

Svjetski jevrejski kongres, koji obično zasjeda u Jerusalimu, izabrao je ovaj put Mađarsku kako bi ukazao na porast desničarskih grupa i antisemitizma u Evropi.

Današnji skup je završen nakon dva sata bez incidenata.

Portparol Svjetskog jevrejskog kongresa Mihael Taidigsman rekao je da je zabrinjavajuće da mađarski desničari na tako javan način izražavaju svoju antisemitsku i antiizraelsku ideologiju.

Tokom holokausta u Drugom svjetskom ratu u Mađarskoj je ubijeno više od pola miliona Jevreja.