Human Rights Watch upozorava
0

Desnica sve jača u Evropi

SRNA
Anders Breivik
Anders Breivik
Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) u svom najnovijem izvještaju ističe da sve ukazuje na to da je unutar EU sve izraženije jačanje politike krajnje desnice.

U svom izvještaju Juman Rights Watch ukazuje na rasističke napade u Grčkoj u Mađarskoj, loše postupanje prema Romima, arapskim migrantima i muslimanima osumnjičenim za terorizam te slabu reakciju institucija EU.

HRW kao najšokantniji rasistički napad u Evropi izdvaja ubistvo 77 ljudi u Norveškoj, koje je izvršio Anders Breivik. Organizacija podsjeća da je on rekao da je to učinio kako bi "spriječio da islam preuzme kontrolu nad Evropom".

HRW upozorava da u napadu, koji je izvršio Breivik, "odzvanja nešto što je postala glavna tema u Evropi i ukazuje na opasnosti neprovjerene netolerancije u zemljama kao što je Francuska, koja je zabranila nošenje muslimanske marame i Holandije, čiji su sudovi političaru krajnje desnice Gertu Vildersu dali poseban prostor za izražavanje antiislamskih ideja".

Ova organizacija ukazuje i na to da je u maju prošle godine masa aktivista krajnje desnice u Grčkoj upala u naselje naseljeno Pakistancima i da je tada povrijeđeno 25 osoba. U Mađarskoj je u aprilu prošle godine Crveni krst evakuisao 277 Roma jer su članovi organizacije krajnje desnice u neposrednoj blizini naselja organizovali vježbe poput vojnih.

U izvještaju je imenovano devet zemalja članica EU , koje naginju ka politici krajnje desnice od azilanata do prava gej populacije a to su: Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Holandija, Poljska, Španija i Velika Britanija.