Egipat
0

FOTO+VIDEO / Desetine mrtvih, hiljade zatvorenika pokušava pobjeći

FENA
(Foto: Reuters)
Tijela leže ispred zatvora u Kairu, a vojska s bajonetama na puškama ušla je u drugi zatvor, gdje hiljade zatvorenika pokušavaju pobjeći tokom šestog dana egipatskih demonstracija.

Vojnici su postavili kontrolne punktove duž Nila u distriktu Maadi, u blizini zloglasnog zatvora Tora, te pretražuju automobile tražeći odbjegle zatvorenike, javio je AFP.

Pucnjevi se čuju iz unutrašnjosti zatvora Tora, gdje su smješteni, a prema grupama za ljudska prava i mučeni, mnogi islamski militanti, dok vojnici sa bajonetama na puškama ulaze unutra.

Vojska je blokirala prilaz zatvoru i pucnjavom u zrak iz mitraljeza s oklopnog vozila rastjeruje civile s ovog područja.

Desetine tijela leže na putu ispred zatvora Abu Zaabal u istočnom Kairu. U neredima u tom zatvoru ubijeno je najmanje osam zatvorenika, kazao je neimenovani sigurnosni izvor.

Pucnjava iz teškog naoružanja čula se tokom noći a mnogi zatvorenici su pobjegli.

Osam pripadnika palestinske islamističke grupe Hamas pobjeglo je iz Abu Zaabala, a najmanje dvojica su u nedjelju švercerskim tunelima stigla u pojas Gaze, kazao je neimenovani palestinski zvaničnik.

Visoki Hamasov zvaničnik kazao je da se svih osam nalazi na putu za Gazu.

Takođe, 34 pripadnika Muslimanskog bratstva, uključujući i vođe ove zabranjene grupe, pobjegla su iz zatvora Wadi Natrun, sjeverno od Kaira, nakon što su čuvari napustili svoje pozicije.