Svijet
0

Deset najkorumpiranijih zemalja na svijetu

Sarajevo-x.com
Ako ste pomislili da se i BiH nalazi u prvih 10 ove kategorije prevarili ste se. Nećemo reći da smo sjajni. Naprotiv, ocjena nam je 2,9 (10 je najbolja) i nalazimo se na prilično lošem mjestu. Ipak i od goreg ima gore.

BiH ove godine nije zabilježila napredak, odnosno ostala je na istom mjestu kao i prošle godine i dijeli 93. do 99. poziciju s Argentinom, Armenijom, Eritrejom, Sirijom i Tanzanijom. To je svrstava u red takozvanih "zarobljenih zemalja" ili onih čija vlast nedovoljno pokazuje volju da se obračuna s korupcijom.

Korupcija je odgovorna za slab napredak skoro polovine nacija koje naseljavaju planetu. Ona utječe na živote svih njenih građana na svakom kontinentu. Korupcija se dešava najviše u zemljama gdje je stanovništvo slabo "opremljeno" za borbu. To su uglavnom zemlje trećeg svijeta u kojem mjesečna zarada jednog radnika ne prelazi pet dolara.

Najmanje korupcije ima u Finskoj, na Islandu i Novom Zelandu te oni imaju ocjenu 9,6. Haiti je definitivno najkorumpiranija zemlja sa ocjenom 1,8.

Najkorumpiranije zemlje na svijetu - Kako, zašto, ko?: 1. Haiti - Policija centralni faktor korupcije 2. Myanmar - Diktatura. Čitava vlada korumpirana 3. Irak - Prilivom fondova za obnovu zemlje, čitava vlada korumpirana 4. Gvineja - Predsjednik koji je na vlasti već 20 godina i upravlja prirodnim resursima.

5. Sudan - Treći proizvođač nafte u Africi. Posao su prvo obavljali Kanađani, a sada su tu Kinezi. Sudanska vlada odbija priznati da postoji problem sa ljudskim pravima, a Kinezima nije tešklo platiti vladi da se o tome ne govori. 6. Kongo - Zemlja bogata rudama zlata, urana, bakra. Predsjednik prima ilegalne uplate da bi se rude mogle vaditi. Režim je još uvijek isti kao iz doba predsjednika Mobutua Sese-Seko. 7. Čad - Zemlja koja je nekada bila na broju jedan ove liste. Polako se hvata u koštac sa problemom. Mada i druge zemlje imaju interesa da im pomognu zbog cjevovoda Čad - Kamerun. Tu je Svjetska banka i Exxon Mobil. Ipak s obzirom da se nalazi na 7. mjestu, stanje se nije bitnije popravilo. Predsjednik Idriss Deby uzima za nijansu manje para nego ranije. 8. Bangladeš - Nema odnosa između naroda i vlade. Vlada represija. Vojna vlada je u martu zatvorila 40 uspješnih poslova. 9. Uzbekistan - Uz pomoć totalitarnog predsjednika Islama Karimova, zadržao se stari režim. Opozicija nije dozvoljena, a mito je jedini način da se bilo šta uradi, počevši od najnižih instanci pa do državnog vrha. 10. Ekvatorijalna Gvineja - Jedna od najmanjih zemalja sa naftnim bogatstvima, a u isto vrijeme jedna od najkorumpiranijih zemalja. Oko 30% svog profita ide direktno u džep predsjednika Teodora Obianga Ngueme.