Dugi govori i vrijeđanje
17

Deset najčudnijih izjava izrečenih u Ujedinjenim nacijama

Klix.ba
Historija je puna nezaboravnih govora svjetskih vođa. Od strastvenih, preko provokativnih pa do onih bizarnih, ovo je deset nezaboravnih izjava izrečenih pred G eneralnom skupštinom Ujedinjenih nacija tokom posljednjih 60 godina.
  • Indijski izaslanik u UN-u Krishna Menon je 1957. godine tokom debate o Kašmiru držao govor duže od osam sati. Na kraju je pao od iznemoglosti. Međutim, nakon što mu je ukazana medicinska pomoć, Menon je za govornicom stajao još sat vremena. Ostao je upamćen po tome što je tokom cijelog govora proturječio sam sebi. Najpoznatija njegova izjava je: "Vijeće sigurnosti ovo smatra državnim sporom. Ovo nije spor oko teritorije. Ovdje postoji samo jedan problem, a taj problem je teritorijalna agresija".

  • Kubanski predsjednik Fidel Castro je 1960. godine držao govor dug četiri i po sata. Tokom cijelog govora je vrijeđao predsjedničke kandidate Sjedinjenih Američkih Država Johna F. Kennedyja i Richarda Nixona. Njegova najpoznatija izjava je: "Da Kennedy nije milioner, nepismen i neupućen, onda bi mu bilo jasno da se ne može napraviti revolucija protiv seljaka".

  • "Gospodine predsjedniče, dovedite tu američku ulizicu u red", rekao je 1960. godine sovjetski premijer Nikita Krushchev dok je svojom cipelom lupao po stolu. Krushchev je pokušavao umiriti predsjednika Filipina koji je dizao glas protiv sovjetskog imperijalizma.

  • Nakon što je iznad Sovjetskog Saveza oboren američki špijunski avion U-2, američki ambasador Henry Cabot Lodge je tokom govora 1960. godine odlučio da pređe u ofanzivu. Tokom govora je izvadio drveni pečat, koji je Američkoj ambasadi u Moskvi poklonila jedna sovjetska organizacija, a onda je iz njega izvukao maleni mikrofon i potom rekao: "Slučajno danas ovdje sa sobom imam konkretan primjer sovjetske špijunaže koji možete i sami vidjeti".

  • "Stari svijet se ruši pred našim očima dok imperijalizam, kolonijalizam, neokolonijalizam i rasizam, čija je osnovna forma cionizam, postepeno nestaju", rekao je 1974. godine palestinski vođa Yasser Arafat.

  • Predsjednik Nikaragve Daniel Ortega je 1987. godine napao američku politiku u Centralnoj Americi, koja je podržavala razne pobunjeničke grupe, ovim riječima: "Prije nego se konsultujete sa onim ljudima koji predstavljaju razne vojne opcije, kao što je invazija, predsjedniče Reagan, sjetite se da Rambo postoji samo u filmovima".

  • Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez je 2006. godine uporedio predsjednika SAD-a Georgea W. Busha sa đavolom. "Đavo je došao ovdje jučer i još uvijek sve miriše na sumpor", rekao je tada Chavez.

  • Sudanski predsjednik Omar al-Bashir je 2006. godine tvrdio da je tadašnji pokolj u Darfuru bio samo plan raznih humanitarnih organizacija da dobiju određena novčana sredstva. "Slika koju prikazuju humanitarne organizacije kako bi dobile novčana sredstva je dala negativne rezultate", rekao je al-Bashir.

  • "Dostojanstvo, integritet i prava američkog i evropskog naroda je izigrala mala grupa prevaranata koji se zovu cionisti. Iako ih ima malo, oni dominiraju važnim dijelom finansijskih i monetarnih centara, kao i nekih važnih političkih centara u nekim evropskim zemljama i SAD-u", rekao je 2008. godine iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad tokom govora usmjerenog protiv Izraela.

  • "Ovo se ne bi trebalo zvati Vijeće sigurnosti, nego Vijeće terora", rekao je 2009. godine tadašnji libijski vođa Muamer Gadafi. Gadafi je tom prilikom optužio i SAD za razvijanje virusa svinjske gripe, a dotakao se i dokaza o ubistvu američkog predsjednika Johna F. Kennedyja.