Svijet
0

Deset miliona Ekvadoraca u nedjelju izlazi na izbore

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Oko 10 miliona Ekvadoraca u nedjelju izlazi na opće i predsjedničke izbore, a već u prvome krugu mogao bi pobijediti populistički ljevičarski predsjednik Rafael Correa, kojega je sedam njegovih protukandidata optužilo za prekomjerno trošenje na skupu kampanju.

"Neka bogati plate za krizu. S nama cijene neće rasti. Najprije siromašni, a tek onda bogatuni", poručio je Correa u zadnjem izbornom skupu u Guayaquilu, lučkome gradu na jugu zemlje koji se smatra uporištem opozicije.

Po ispitivanjima, 46-godišnji Correa dobit će barem 50 posto glasova i pobijedi li, postat će u historiji te zemlje prvi predsjednik koji se natjecao za još jedan mandat, javlja agencija AFP.

Nakon pobjede na izborima u novembru 2006. Correa je uspio provesti tri referenduma, uključivo i prihvaćanje prosocijalističkog ustava, 20. od osnutka Ekvadora 1830., zahvaljujući kojem će se moći natjecati čak i za treći mandat.

Birače je Correa upozorio da desnica "želi sve privatizirati" te ih pozvao da masovno glasaju te izbjegnu prodor desnice u parlament u kojem je sada većinska njegova stranka Alianza Pais.

Iako socijalist, Correa tvrdi da je njegova vlada znala upravljati krizom i Ekvador je zato njome gotovo neokrznut. Ekvadorci počinju osjećati krizu zbog pada cijena nafte, koja je glavni izvor prihoda te zemlje, te zbog smanjenja dotoka novca što ga u domovinu šalje rodbina iz inozemstva (barem 10 posto stanovnika).

Istovremeno u zemlji raste nezaposlenost, a proračunski manjak je najmanje 1,5 milijardi dolara, po službenim podacima. Oko 38 posto od 14 miliona ljudi u toj južnoameričkoj zemlji živi ispod praga siromaštva.

Glavni predsjednički protukandidat Lucio Gutierrez, kandidat "nacionalista" (desni centar), kojemu ankete daju 16 posto glasova, svoju je kampanju završio obećanjem da će se boriti protiv siromaštva, a predsjednika države optužio je da zemlju vodi u stečaj.

Rezultati predsjedničkih izbora očekuju se u nedjelju navečer, a podaci za zastupnička mjesta i tijela lokalne vlasti bit će objavljeni idućih dana.